Bijgewerkt: 2 februari 2023

Het RS-virus circuleert in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM/Wikipedia
04-11-2022

RS (respiratoir syncytieel)-virus circuleert op laag niveau. Terwijl in de winter van 2020/2021 nauwelijks RS-virus gevonden werd, was vanaf juni 2021 sprake van een voortdurende circulatie van RS-virus in Nederland. Het aantal laboratorium meldingen van RS-virus detectie en het aantal ziekenhuisopnames bij jonge kinderen met RS-virus bronchiolitis begon sinds juli 2022 te dalen.

Op dit moment (week 44-2022) stijgt het aantal ziekenhuisopnames en RS-virus detecties weer licht, maar is nog relatief laag. Onderstaand is de meest actuele stand van zaken weergegeven – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia/CDC - 2022)

De elektronenmicrofoto toont de morfologische kenmerken van het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV). Het virion is variabel van vorm en grootte (gemiddelde diameter tussen 120-300 nm). RSV is de meest voorkomende oorzaak van bronchiolitis en longontsteking bij zuigelingen en kinderen jonger dan 1 jaar

RS (respiratoir syncytieel)-virus gerapporteerd in de virologische weekstaten. Om de trend in Nederland van een groot aantal virussen, waaronder RS-virus, te monitoren wordt door middel van een samenwerking van het RIVM met de Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie het aantal aangetoonde virusinfecties door een selectie van 20 laboratoria in Nederland bijgehouden. Dit betreft daarom een steekproef en niet het totaal aantal aangetoonde virusinfecties in Nederland. 

Vanaf week 31 2022 begon het aantal detecties van RS-virus in de virologische weekstaten duidelijk te dalen, met een laagste aantal meldingen in week 35 t/m 37. Het aantal detecties stijgt op dit moment weer licht, maar is nog relatief laag. Het aantal RS-virus meldingen was 40 in week 41 (10 t/m 16 oktober), 51 in week 42 (17 t/m 23 oktober) en in week 43 2022 (24 t/m 30 oktober) werd het RS-virus 47 keer gemeld. Nog niet alle laboratoria hebben de data voor week 43 gemeld.

RS-virus gerelateerde ziekenhuisopnamen bij jonge kinderen. Sinds begin mei 2021 houdt het WKZ (Wilhelmina Children's Hospital) (Wilhelmina Kinderziekenhuis) van het UMC (Universitair Medisch Centrum) Utrecht wekelijks het aantal nieuwe (RS-virus) bronchiolitis-opnames in kinderen <2 jaar bij, in 48 ziekenhuizen verspreid over Nederland. Deze gegevens worden binnen deze SPREAD-studie gebruikt voor modelleringsdoeleinden, Het RIVM kan deze gegevens gebruiken voor publieke gezondheidsdoeleinden. Deze gegevens worden samengevoegd en hieronder gemeld. In week 41 (10 t/m 16 oktober 2022) zijn door 29 van de 48 deelnemende ziekenhuizen 41 nieuw opgenomen bronchiolitis patiënten gerapporteerd, waarvan 25 getest en 12 positief voor RS-virus (48%). Data van de afgelopen en de voorgaande week is nog niet compleet, omdat nog niet alle ziekenhuizen gerapporteerd hebben. In een selectie van ziekenhuizen die volledige data heeft gemeld voor de week 40 2021 t/m week 42 2022 (n=25) is in week 42 het aantal opgenomen gevallen van bronchiolitis en RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)-bronchiolitis stabiel gebleven ten opzichte van voorgaande weken. Het percentage RS-virus positief was in week 42 31%.

Over het virus. Respiratoir syncytieel virus (RSV), ook humaan respiratoir syncytieel virus (hRSV) en humaan orthopneumovirus genoemd, is een algemeen, besmettelijk virus dat infecties van de luchtwegen veroorzaakt. Het is een negatief-sense, enkelstrengs RNA-virus. De naam is afgeleid van de grote cellen, syncytia genoemd, die ontstaan wanneer geïnfecteerde cellen samensmelten.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2022)

Het aantal detecties stijgt op dit moment weer licht, maar is nog relatief laag. Het aantal RS-virus meldingen was 40 in week 41 (10 t/m 16 oktober), 51 in week 42 (17 t/m 23 oktober) en in week 43 2022 (24 t/m 30 oktober) werd het RS-virus 47 keer gemeld. Nog niet alle laboratoria hebben de data voor week 43 2022 gemeld. De virologische diagnostiek rapportages Nederlandse Werkgroep voor Klinische Virologie. De aantallen van de voorgaande en huidige week kunnen veranderen door nagekomen meldingen van de laboratoria

RSV is de meest voorkomende oorzaak van ziekenhuisopname van luchtwegen bij zuigelingen, en ook op latere leeftijd komt herinfectie vaak voor: het is een belangrijke ziekteverwekker in alle leeftijdsgroepen. Infectiecijfers zijn doorgaans hoger tijdens de koude wintermaanden, en veroorzaken bronchiolitis bij zuigelingen, gewone verkoudheid bij volwassenen, en ernstigere luchtwegaandoeningen zoals longontsteking bij ouderen en immuungecompromitteerden.

Vooral bij baby’s en peuters kan het virus grote benauwdheid veroorzaken. Dit komt door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. In arme landen overlijden jaarlijks gemiddeld 118.000 baby’s en peuters aan het virus. In Nederland komt sterfte door het virus nauwelijks voor, al komen kinderen soms wel in het ziekenhuis. Ook ouderen met een zwakke gezondheid zijn vatbaar voor het virus. Het is moeilijk om besmetting met het RS-virus bij kinderen te voorkomen. Vaak handen wassen en papieren zakdoekjes gebruiken bij hoesten of niezen verkleint de kans op besmetting. Lees meer: Vragen en antwoorden RS-virusAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.