Bijgewerkt: 12 september 2024

Het World Malaria Report 2022

Nieuws -> Gezondheid

Bron: WHO
08-12-2022

Nieuwe gegevens die op 8 december 2022 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn vrijgegeven, tonen aan dat landen over de hele wereld grotendeels standhielden tegen verdere tegenslagen op het gebied van preventie, testen en behandeling van malaria in 2021. Volgens het World Malaria Report (pdf 322 pagina’s)van dit jaar waren er in 2021 wereldwijd naar schatting 619.000 sterfgevallen door malaria, vergeleken met 625.000 in het eerste jaar van de pandemie. In 2019, voordat de pandemie toesloeg, bedroeg het aantal doden 568.000.

Het aantal malariagevallen bleef stijgen tussen 2020 en 2021, maar in een langzamer tempo dan in de periode 2019 tot 2020. Het wereldwijde aantal malariagevallen bereikte 247 miljoen in 2021, vergeleken met 245 miljoen in 2020 en 232 miljoen in 2019. 'Na een duidelijke toename van malariagevallen en sterfgevallen in het eerste jaar van de COVID-19-pandemie, verdubbelden de door malaria getroffen landen hun inspanningen en waren ze in staat om de ergste gevolgen van Covid-gerelateerde verstoringen van de malariadiensten te verzachten', aldus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. 'We staan voor veel uitdagingen, maar er zijn veel redenen voor hoop. Door de respons te versterken, de risico's te begrijpen en te beperken, veerkracht op te bouwen en onderzoek te versnellen, is er alle reden om te dromen van een malariavrije toekomst.'

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO

Een sterk engagement op nationaal niveau is de sleutel tot succes. Met insecticiden behandelde klamboes (ITN's) zijn het belangrijkste instrument voor vectorbestrijding dat in de meeste malaria-endemische landen wordt gebruikt, en in 2020 hebben landen meer ITN's uitgedeeld dan ooit tevoren. In 2021 waren de ITN-distributies over het algemeen sterk en op vergelijkbare niveaus als pre-pandemische jaren: van de 171 miljoen ITN's die gepland waren voor distributie, werden er 128 miljoen (75%) gedistribueerd.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2022)

Dr. Matshidiso Rebecca Moeti is de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Afrika. Ze is de eerste vrouw die voor deze functie is gekozen en zit nu in haar tweede termijn

Acht landen (Benin, Eritrea, Indonesië, Nigeria, Salomonseilanden, Thailand, Oeganda en Vanuatu) hebben echter minder dan 60% van hun ITN's gedistribueerd, en zeven landen (Botswana, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Haïti, India, Pakistan en Sierra Leone) heeft geen ITN's verspreid. Seizoensgebonden malariachemopreventie (SMC) wordt aanbevolen om de ziekte te voorkomen bij kinderen die in Afrika wonen in gebieden met een sterk seizoensgebonden malaria-overdracht. In 2021 bereikte een verdere uitbreiding van deze interventie bijna 45 miljoen kinderen per SMC-cyclus in 15 Afrikaanse landen, een grote stijging ten opzichte van 33,4 miljoen in 2020 en 22,1 miljoen in 2019.

Tegelijkertijd slaagden de meeste landen erin om tijdens de pandemie het testen en behandelen van malaria voort te zetten. Ondanks de uitdagingen op het gebied van toeleveringsketen en logistiek tijdens de pandemie, hebben malaria-endemische landen in 2020 een recordaantal snelle diagnostische tests (RDT's) uitgedeeld aan gezondheidsinstellingen. In 2021 hebben landen 223 miljoen RDT's uitgedeeld, een vergelijkbaar niveau dat vóór de pandemie werd gerapporteerd.

Op artemisinine gebaseerde combinatietherapieën (ACT's) zijn de meest effectieve behandeling voor P. falciparum-malaria. Malaria-endemische landen hebben in 2021 wereldwijd naar schatting 242 miljoen ACT's afgeleverd, vergeleken met 239 miljoen ACT's in 2019. Een convergentie van bedreigingen die de inspanningen ondermijnen

Ondanks successen staan onze inspanningen voor veel uitdagingen, met name in de Afrikaanse regio, die in 2021 wereldwijd ongeveer 95% van de gevallen en 96% van de sterfgevallen op zich nam. Verstoringen tijdens de pandemie en convergerende humanitaire crises, uitdagingen voor het gezondheidssysteem, beperkte financiering, toenemende biologische bedreigingen en een afname van de effectiviteit van de belangrijkste ziektebestrijdende instrumenten vormen een bedreiging voor de wereldwijde respons op malaria.

'Ondanks de vooruitgang wordt de Afrikaanse regio nog steeds het zwaarst getroffen door deze dodelijke ziekte', zegt dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. 'Nieuwe hulpmiddelen - en de financiering om deze in te zetten - zijn dringend nodig om ons te helpen malaria te verslaan.' De totale financiering voor malaria in 2021 bedroeg 3,5 miljard dollar, een stijging ten opzichte van de twee voorgaande jaren, maar ver onder de geschatte 7,3 miljard dollar die wereldwijd nodig is om op schema te blijven om malaria te verslaan.

Tegelijkertijd belemmert een afname van de effectiviteit van de belangrijkste hulpmiddelen voor malariabestrijding, met name ITN's, verdere vooruitgang tegen malaria. Bedreigingen voor dit belangrijke preventiemiddel zijn onder meer resistentie tegen insecticiden; onvoldoende toegang; verlies van ITN's als gevolg van de stress van dagelijks gebruik die vervanging overtreft; en veranderend gedrag van muggen, die lijken te steken voordat mensen naar bed gaan, en buiten rusten, waardoor blootstelling aan insecticiden wordt vermeden.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia/CDC - 2022)

Anopheles stephensi is een muggensoort uit de familie van de steekmuggen (Culicidae) in stedelijk India en is opgenomen in dezelfde onderklasse als Anopheles gambiae, de primaire malariavector in Afrika. In landelijke gebieden kunnen de larven van A. stephensi in veel aquatische leefgebieden voorkomen, zoals vijvers, beken, moerassen, moerassen en andere bronnen van stilstaand water

Andere risico's nemen ook toe, waaronder parasitaire mutaties die de prestaties van snelle diagnostische tests beïnvloeden; groeiende resistentie van parasieten tegen de medicijnen die worden gebruikt om malaria te behandelen; en de invasie in Afrika van een aan de stad aangepaste mug die resistent is tegen veel van de tegenwoordig gebruikte insecticiden.

Belangrijke kansen om vooruitgang te versnellen. De WHO heeft onlangs twee strategieën gelanceerd om landen op het Afrikaanse continent te ondersteunen bij hun inspanningen om een veerkrachtiger antwoord op malaria op te bouwen: een strategie om de resistentie tegen antimalariamedicijnen te beteugelen en een initiatief om de verspreiding van de malariavector Anopheles stephensi te stoppen. Bovendien biedt een nieuw wereldwijd raamwerk om te reageren op malaria in stedelijke gebieden, gezamenlijk ontwikkeld door de WHO en UN-Habitat, richtlijnen voor stadsleiders en belanghebbenden op het gebied van malaria.

Ondertussen wordt een robuuste onderzoeks- en ontwikkelingspijplijn opgezet om een nieuwe generatie hulpmiddelen voor malariabestrijding op de markt te brengen die kunnen helpen de voortgang naar wereldwijde doelen te versnellen. Belangrijke kansen zijn onder meer duurzame muskietennetten met nieuwe combinaties van insecticiden en andere innovaties op het gebied van vectorbestrijding, waaronder gericht lokaas dat muggen aantrekt, ruimtelijke insectenwerende middelen en genetische manipulatie van muggen. Er zijn ook nieuwe diagnostische tests in ontwikkeling, evenals levensreddende geneesmiddelen van de volgende generatie om te reageren op antimalariamedicatieresistentie.

Vanaf eind 2023 zullen naar verwachting ook miljoenen kinderen die in gebieden leven met het hoogste risico op ziekte en overlijden door malaria profiteren van de levensreddende impact van 's werelds eerste malariavaccin, RTS,S. Andere malariavaccins zitten in de productontwikkelingspijplijn. Volgens het rapport kunnen deze kansen niet ten volle worden benut zonder intensievere inspanningen om ervoor te zorgen dat niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Malaria-endemische landen moeten hun gezondheidsstelsels blijven versterken, gebruikmakend van een eerstelijnsgezondheidszorgbenadering, om de toegang tot hoogwaardige diensten en interventies voor iedereen in nood te waarborgen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.