Bijgewerkt: 1 juli 2022

Het beeld 'Dandy' is in het Oude Dorp van Amstelveen aangekomen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
05-10-2017

Ooit was hij voor Amstelveners het herkenningspunt toen hij voor het Restaurant-Café Centraal, gelegen tussen het Plein 1960, de Zaagtand en de Keizer Karelweg stond in de jaren 1980. Het was een gezellig café met een heerlijk zonneterras maar het moest plaats maken voor het Cobra Museum en waar de Dandy stond bevindt, zich ongeveer nu de fontein van Karel Appel. Zo verdween hij uit het oog, maar voor velen niet uit het hart. Voor tal van Amstelveners is Dandy nog altijd een beeld, dat herkenning en herinneringen oproept.

Het was voor vaak een ontmoetingspunt om af te spreken, alvorens te gaan winkelen. Het goede nieuws was in 2009, dat de creatie van de Zwitserse kunstenaar Kurt Laurenz Metzler een nieuwe locatie heeft gekregen en wel aan de rand van begraafplaats Zorgvlied. Het beeld werd nu begin oktober 2017 herplaatst naast de Dorpskerk in het Oude Dorp van Amstelveen. Na alle rondzwervingen heeft het beeld hopelijk eindelijk weer een vaste stek gekregen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De 'Dandy' is op het Dorpsplein van Amstelveen aangekomen op 5 oktober 2017. Onder zijn stoel ligt ook zijn hond, maar die is bijna groen geworden, dus heeft nog een 'schoonspuitbeurtje' nodig


Kurt Laurenz Metzler (geboren in 1941 in Balgach, St. Gallen), zijn handtekening "KLM". Hij is een Zwitserse beeldhouwer en zijn kunst is belangrijk in de vormgeving van openbare plaatsen, zijn sculpturen bevinden zich vooral in de openbare ruimte.Metzler werkte al creatief op school met hout en karton en wenste een toekomst als kunstenaar. Hij verloor zijn vader op 12-jarige leeftijd en groeide daardoor op met zijn oom, de schilder Florian Metzler.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een paar uur later zit de schoongespoten 'Dandy' met zijn hondje op zijn nieuwe locatie naast de Dorpskerk


Omdat Metzler's moeder het beroep van beeldhouwer als te onzeker beschouwde, probeerde hij aanvankelijk tekenaar - architectonisch rapporteur, decorateur en fotograaf te worden. In 1958 schreef hij zich niettemin in bij de Schule für Gestaltung een artistieke school in Zürich. Daar ontmoette hij artiesten als Willy Wimpfheimer en Hansruedi Giger, die hij tot op de dag van vandaag aan zijn vrienden rekent. In 1963 behaalde hij zijn diploma steensculptuur. In 1964 studeerde hij in Berlijn en maakte zijn eerste reis naar de Verenigde Staten, waar hij een jaar in New York verbleef en in de jaren zeventig verschillende tentoonstellingen had. De inspiratie voor de gekleurde versie van zijn grootschalige sculpturen komt voort uit deze periode en uit de Pop Art beweging. In New York kwam Metzler in contact met Jim Dine, Larry Rivers en Hans van de Bovenkamp.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.