Bijgewerkt: 7 september 2024

Het betoog van Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
17-07-2024

Op 17 juli 2024 tijdens de gemeenteraadsvergadering in Amstelveen vertelde Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen het volgende:

'Voorzitter

Allereerst dank aan alle mensen die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van deze perspectief nota. Groot compliment ook aan het college dat kans heeft gezien, ondanks de grote financiële uitdagingen die zij het hoofd moet bieden, om een goed doordacht, evenwichtig en sluitend financieel beeld neer te zetten voor de komende jaren, ook voorbij deze periode.

De VVD staat voor een degelijk financieel beleid, wij willen de lasten voor onze burgers zo laag mogelijk houden maar tegelijkertijd de voorzieningen op zo’n hoog mogelijk niveau. Dat schuurt soms. We zijn de afgelopen perioden behoudend met gemeenschapsgeld omgegaan waardoor onze reserves gelukkig goed zijn.

Voor het eerst in langere tijd doen we de komende jaren een zeer stevig beroep op die reserves. Daardoor kunnen we blijven investeren in onze stad, en daar is de VVD echt trots op. We maken bijvoorbeeld bouwprojecten zoals de woonwijk Nieuw Legmeer mogelijk, waarbij we op dit specifieke punt wel nog willen meegeven dat wat de VVD betreft een excellente OV-structuur rand voorwaardelijk is voor het slagen van dit project.

We bouwen nieuwe scholen, ontwikkelen de Poeloever, vernieuwen de cultuurstrip, geven het Stadshart een broodnodige facelift (en mensen wat gaat het leuk worden), we verduurzamen het gemeentelijke vastgoed, zorgen dat sportvoorzieningen op peil blijven, ondersteunen huisartsen bij vestiging in Amstelveen, en het tekort in de jeugdzorg pakken we nu structureel op, de lijst is behoorlijk lang.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Jet Smit de fractievoorzitter van VVD-Amstelveen

Een ongelofelijke inspanning met een ongelofelijk knap resultaat. De VVD kijkt wel uit naar een plan dat laat zien hoe we de reserves in de toekomst weer gaan opbouwen en wat er qua verdienvermogen van de gemeente mogelijk is.

De VVD is blij met inspanningen die door het college worden verricht om ervoor te zorgen dat er gebouwd kan worden in Amstelveen. We zouden daarnaast ook graag zien dat er wat meer aandacht besteed wordt aan het verstevigen van die bestaande wijken die dat nodig hebben, en we roepen het college dan ook op om dit in de plannen mee te nemen.

De VVD verheugt zich over de prachtig nieuwe schoolgebouwen die zijn opgeleverd en nog worden gebouwd. De toename van onderwijscapaciteit zorgt ervoor dat nog meer kinderen na loting op een voorkeursschool terecht zijn gekomen. Het leraren tekort moeten we scherp op zijn, maar die is in Amstelveen gelukkig nog wel veel lager dan op andere plaatsen.

Zoals we vorig jaar al aangaven: de groep middeninkomens in onze stad blijft achteruitlopen, er is voor hen te weinig woonruimte in het middel dure huur segment en koopsegment. We weten nu inmiddels wat de effecten zijn van de wet van Hugo de Jonge: er is een enorme verkoopgolf gaande. Probleem is dus dat de mensen die we nodig hebben om onze stad goed te laten functioneren hier steeds minder kunnen wonen. Dat zien wij als een serieus  probleem.

De VVD is zoals gezegd blij dat we miljoenen investeren om nieuwbouw in en voor onze stad mogelijk te maken. We weten dat heel veel mensen zich er hier in dit huis daarvoor hard maken, maar we zien toch dat de gemiddelde Amstelvener en zijn/haar kinderen op dit moment achter het net blijven vissen. We zien daarom graag dat daar in de toekomst toch nog meer aandacht naar toe gaat.

Ondertussen hebben ook wij signalen ontvangen dat het Maalderijgebied toe is aan een kwaliteitsverbetering. Dat heeft de VVD doen nadenken over de mogelijkheden van het toevoegen van woningen aan dat stukje Amstelveen. Wij denken namelijk wel dat dit gebied toe is aan een upgrade. Ons uitganspunt is het handhaven van de bedrijvigheid en detailhandel in het gebied waarbij er dan gekeken kan worden of woningen met inpandige parkeeroplossingen toegevoegd zouden kunnen worden.

Wij vinden het belangrijk dat Amstelveen ook werkstad en ondernemersstad blijft met genoeg voorzieningen. We willen dan ook graag in het najaar een raadsgesprek hierover organiseren om daarna eventueel het college vragen te komen met een gebiedsvisie ‘Maalderij’



Voorzitter, we zijn veel bezig met de toekomst en vooruitdenken en dat is goed, maar ook de mensen die geen toekomst meer over hebben en die richting het eind van hun leven gaan hebben onze aandacht nodig. Wij zijn dan ook blij met de herstart van het Amstelveens Hospice initiatief en danken het college voor de ondersteuning bij dit project. Het moet een warme, gastvrije plek worden, waar ieder Amstelvener wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft gedurende de laatste levensdagen kan verblijven. We hopen van harte dat we over niet al te lange tijd met z’n allen bij een opening aanwezig kunnen zijn.

Voorzitter, we hebben een grote Joodse gemeenschap die de afgelopen maanden nog weer extra te maken heeft gekregen met antisemitisme, bedreigingen, uitsluiting en discriminatie. Gelukkig hebben we hier een goed oog voor en doet de gemeente er alles aan om de effecten van deze vormen van bejegening zo veel mogelijk te voorkomen en tegen te gaan. Beveiliging van Joodse instellingen is daar onderdeel van. Daarom steunt de VVD het voorstel van Actief voor Amstelveen om als Amstelveen een grotere bijdrage te doen aan de beveiliging van de Joodse Scholen, waar veel Amstelveense kinderen onderwijs volgen.

Aansluitend op dit punt willen we ook weer aandacht vragen voor het versterken van de sociale cohesie in onze stad, een onderwerp wat doorlopend aandacht moet blijven krijgen. Het “Amstelveen Connect” project laat mooie resultaten zijn en wij zijn blij met de vele privé-initiatieven die plaatsvinden in verschillende buurten, waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Mooi om te zien.

En dan voorzitter een onderwerp waar we allemaal wat van vinden: Schiphol.

We houden ervan, maar hebben het er soms ook moeilijk mee. Een werk- maar ook overlast gever. Economische motor maar ook slaap verstoorder, een verbinder maar helaas ook nog steeds vervuiler.

De VVD was totaal overvallen door het bericht van Schiphol c.q. de Luchtverkeerleiding dat er deze zomer zomaar 8.000 vluchten extra over onze stad denderen. Wij vinden dat het mooi zou zijn als Schiphol, Amstelveen op een of ander manier zou compenseren. We denken daarbij bv aan een bijdrage aan het door ons vurig gewenste Park in Zuid, volgens de motie op initiatief van de VVD uit 2017 die gelukkig nu ook door D66 omarmt wordt. Wij hebben het idee dat bijvoorbeeld het Schipholfonds als donor een optie zou kunnen zijn. We weten dat het college recentelijk met genoemde partijen heeft gesproken en we hopen dat zij onze suggestie in vervolggesprekken mee zou willen nemen. Overigens zijn wij nog steeds van mening dat Lelystad open zou moeten gaan voor bijvoorbeeld vakantievluchten.

De VVD heeft leefbaarheid hoog in het vaandel en naast veiligheid is hiervoor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving van belang. Niet alleen met veel groen, met schone lucht en met schone grond, maar ook zonder zwerfvuil en zonder ongedierte. De VVD maakt zicht zorgen over het feit dat het aantal ratten in Amstelveen groeit. In de perspectief nota is ervoor gekozen om op dierenplaagbestrijding te bezuinigen. Natuurlijk moeten we als inwoners van deze stad zorgen dat voedselbronnen voor ratten, muizen en andere plaagdieren zo min mogelijk in de publieke ruimte en tuinen terechtkomen, daar hebben we met elkaar zeker een verantwoordelijkheid in, maar wij denken dat en besparing op dierenplaagbestrijding toch ongewenste effecten met zich mee zal brengen en we roepen het college dan ook op om de bezuinigingen te heroverwegen.

De VVD is daarentegen erg blij met de keuzes die gemaakt zijn op het gebied van het bouwen en aankopen van sportaccommodaties. De fusie van MYRA met MHC juichen wij daarbij toe en de vrijgekomen velden van MHC moeten wat de VVD betreft behouden blijven voor de sport. Wij zien daar mogelijkheden om eventueel in de toekomst een Kemphaan 2.0 (bekend bij de oudere jongeren onder ons) te bouwen als multifunctionele binnensport faciliteit, onze groeiende stad heeft dat volgens ons absoluut nodig.

En, om even in de buurt te blijven; de VVD vindt dat er nu toch ook begonnen moet worden met het nadenken over en het plannen maken voor het oude zwembad van de Meerkamp. Zeker wanneer het nieuwe zwembad klaar en functioneel is. Dát er wat moet gebeuren daar zijn we het denk ik allemaal over eens. Wij denken wel dat enkel sloopnieuwbouw met het toevoegen van wat woningen binnen de “Amstelveense Maat” soelaas kan bieden, omdat er door de enorme technische en financiële omvang van dit project alleen op die manier een echt duurzaam zwembad voor de toekomt kan worden neergezet. We dienen daarom de bbA motie met de oproep tot onderzoek naar deze materie van harte mede in.

Een mooie Amstelveense traditie: onze landijsbaan op de Poeloever. Helaas is de ijsbaan einde levensduur. Onlangs hebben we in het raadsdebat hierover al aangegeven dat de VVD op zoek is gegaan naar een creatieve oplossing voor de vraag naar natuurijs in de winter. Wij zien mogelijkheden om bv een sportveldje met waterdichte ondergrond en rand aan te legen op de A9 overkapping bij de ANNA, waar het hele jaar door buiten gesport kan worden, en waar bij vorst water opgespoten kan worden zodat we dan alsnog een Amstelveense IJsbaan hebben: een soort Thialf aan de Amstel

Tot slot: veiligheid is volgens de VVD de belangrijkste voorwaarde om fijn te kunnen leven in onze stad. Voorkomen is daarbij beter dan genezen. De wekelijkse marktkraam van de politie in het stadshart is een groot succes en de VVD wil graag dat deze aanpak ook in de buurten uitgerold gaat worden. Een elektrische kar - eventueel met koffie, met bv anti inbraak informatie en materiaal, laagdrempelig contact met onze politie en boa’s, voorlichting, nazorg en ophaal bij de inwoners van de buurten. De politie komt naar u toe, zeg maar. Daartoe dienen wij het amendement (motie) “Veiligheidskar” in bij deze perspectiefnota. Wij denken dat deze kar ook een mooie uitvoerende functie zou kunnen hebben bij de motie van GVA over wat te doen bij grote incidenten.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.