Het duurzaamheidsbeleid van Amstelveen is niet op koers
Nieuws -> PolitiekBron: ChristenUnie-Amstelveen
06-11-2023
Volgens ChristenUnie-Amstelveen de gemeente Amstelveen neemt een groot gedeelte van CO₂ uitstoot niet mee in duurzaamheidsplannen. Woensdag 8 november 2023 wordt in de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid van Amstelveen besproken. Hierin gaat het onder andere over het doel van de gemeente om in 2040 95% minder CO₂ uit te stoten dan in 1990. Tot nu toe ligt Amstelveen niet echt op koers om dit doel te gaan halen.
Uit het antwoord van de gemeente op vragen van de ChristenUnie blijkt nu dat het er nog erger voorstaat dan gedacht. De gemeente geeft toe dat ze een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen niet meeneemt in haar berekeningen. Zo wordt onder andere de uitstoot van voedsel, spullen, woningbouw en broeikasgassen die geen CO₂ zijn, zoals methaan en lachgas, niet meegerekend.
(Foto Esther Eva - 2023)
Herman van Veelen burgerraadslid van ChristenUnie-Amstelveen tijdens de raadsvergadering op 24 mei 2023
Volgens de gemeente gebeurt dit niet omdat de cijfers niet beschikbaar zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de landelijke gegevens van de regionale klimaatmonitor, een dataset vanuit de rijksoverheid. 'Wij maken ons hier grote zorgen over. 'op deze manier wordt ongeveer een derde van de uitstoot niet meegerekend. Als je de persberichten van de gemeente leest zou je denken dat het heel goed gaat met de duurzaamheid in Amstelveen, maar er gebeurt echt veel te weinig. De gemeente zet nu één procent van de ambtenaren in op duurzaamheid, met één procent van het gemeentebudget. Het probleem zijn niet de ambtenaren, die werken keihard; het punt is echter dat er meer financiële middelen nodig zijn. Juist nu is het moment om serieus in te zetten op daling van de uitstoot. Als gemeente die gemiddeld vier meter onder zeeniveau ligt zouden we hier echt voortrekkers in moeten zijn'- aldus Herman van Veelen van de ChristenUnie.
Sinds het klimaatakkoord van 2019 hebben de gemeenten een steeds grotere verantwoordelijkheid gekregen voor het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Zo ligt bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor het gasvrij maken van woningen bij de gemeente.