Bijgewerkt: 4 december 2021

Het eigen huis is geen pinautomaat

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
29-07-2018

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Het CDA in Amstelveen wil de OZB verhogen. Huizenbezitters horen volgens hen bij de 'happy majority' en kunnen wel meer betalen volgens CDA-fractievoorzitter Pier Rienks. Ik ben het niet met hen eens. Waardestijgingen op papier betekent niet dat je meer te besteden hebt. Een eigen huis is geen pinautomaat voor de overheid.

Wij hebben de OZB nooit, ook niet tijdens de crisis, gebruikt als makkelijke geldkraan voor de gemeente. Per jaar komt er ongeveer 20 miljoen euro binnen. Nu worden we door het rijk daarvoor gestraft. We krijgen tussen 2017 en 2019 circa 2,5 miljoen euro minder uit het gemeentefonds. Waarom is dat?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Pier Rienks fractievoorzitter van CDA-Amstelveen leest zijn toespraak voor gedurende de gemeenteraadsvergadering op 18 juli 2018


Bizar. Enerzijds omdat de prijzen van huizen in deze regio harder stijgen en anderzijds omdat wij door ons beleid relatief lage woonlasten hebben. In Den Haag vinden zij dat we de OZB maar moeten verhogen. Bizar vind ik het dat je gestraft wordt als gemeente als je de lasten laag houdt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hans Spekman voorzitter van de landelijke PvdA tijdens zijn presentatie in het P60 Café op 21 maart 2012 over zijn 'nieuwe partij', die in de toekomst veel groter moet worden


Middenklasse. Tijdens de crisis zijn de lage inkomens veelal buiten schot gebleven. ‘Nivelleren is een feest’, aldus toenmalig PvdA partijvoorzitter Hans Spekman daarover. Keerzijde van dat beleid is dat de rekening van de crisis vooral bij de middenklasse en ouderen terecht kwam. Jarenlang kregen zij geen loonsverhogingen of indexering van de pensioenen. Maar wel hogere bijdragen aan van alles en nog wat. Wat geeft het CDA de middenklasse en ouderen nu als dank? Een hogere rekening omdat het huis op papier meer waard is geworden.

Mensen in de steden. Graag stel ik CDA-fractievoorzitter Pier Rienks een ander plan voor. Trek samen met ons op om dit onrechtvaardige beleid aan de kaak te stellen in Den Haag. Net als mijn partij de VVD zit het CDA in het kabinet. Vaak wordt er gezegd dat het CDA in Den Haag er alleen is voor het platteland. Een mooie kans om te laten zien dat ze ook opkomen voor de mensen in de steden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.