Bijgewerkt: 20 juni 2024

Het is goed gesteld met de financiële positie van Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat/BDO
22-04-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën schrijft erover op zijn weblog


Het sociaal domein heeft een financiële veenbrand veroorzaakt. Hoe is het gesteld met de financiële positie van de Nederlandse gemeenten? Dat is de vraag die wij willen beantwoorden in deze benchmark. BDO heeft gemeenten langs de financiële meetlat gelegd om tot een ranking te kunnen komen. Dat is niet eenvoudig, want er zijn grote verschillen tussen gemeenten in Nederland. Niet alleen wat betreft omvang, maar ook als het gaat om financiële perspectieven en lokale problematiek. (BDO? BDO of Binder Dijker Otte is een internationaal netwerk van accountants-, belasting-, advies- en bedrijfsadvieskantoren die onder de naam BDO professionele diensten verlenen. Vanaf 2017 heeft BDO ledenfirma's in 162 landen, stelt het ongeveer 80.000 partners en medewerkers tewerk in meer dan 1.591 kantoren over de hele wereld en is het vijfde grootste netwerk van professionele diensten wereldwijd

Gemiddeld genomen staan gemeenten er financieel goed voor, zo lijkt op het eerste gezicht. In 2018 bedroeg het verlies van alle gemeenten samen ‘slechts’ € 130 miljoen. Dat is niet heel veel, wanneer we dit relateren aan de totale uitgaven in dat jaar van ongeveer € 66 miljard, of aan het totale eigen vermogen van alle gemeenten samen – in 2018 zo’n € 30 miljard.

Maar schijn bedriegt. Uit de analyse van BDO van de gemeentelijke begrotingen voor 2020 blijkt dat gemeenten een tekort voorzien van circa € 1 miljard plus een fors dalende solvabiliteit. De verwachting is dat deze de komende jaren afneemt van 35% in 2018 naar nog geen 25% in 2023. De grootste kostenpost van gemeenten blijft het sociaal domein. – schrijft het Rob Bouman voorzitter branchegroep Overheid van BDO in het voorwoord van het rapport Benchmark Nederlandse gemeenten 2020.

Amstelveen is van alle middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners) financieel het meest gezond. Dit blijkt uit een rapport van BDO Accountants & Adviseurs (lees HIER pdf 32 pagina’s BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2020). Meer dan 200 gemeenten staan in Nederland in het rood. Amstelveen gelukkig niet, daarom kunnen we nu in de coronacrisis inwoners, ondernemers en instellingen ondersteunen als ze tussen wal en schip vallen.

Foto Amstelveen
(Bron BDO - 2020)

De top 3 financieel meest gezonde gemeenten in 2020


Heilige huisjes. Tien jaar geleden trad ik aan als wethouder financiën. Ook toen was het, net als nu, crisis. Miljoenen moesten we bezuinigen om de zaak op orde te houden. Heilige huisjes zoals een gigantische bijdrage voor een tunnel voor de rijksweg A9 hebben we aangepakt (lees HIER).

Schulden. Ook hebben we de afgelopen jaren veel beter prioriteiten gesteld. Je kunt als gemeente, net als in een huishouden of een bedrijf, niet alles doen. Vaak zie je dat het bestuur een duiventil is. Elke vier jaar zitten er weer nieuwe mensen. Dan is het makkelijk om de begroting vol met schulden te proppen want de rekening is voor je opvolger. Gelukkig doen we dat met steun van veel partijen in Amstelveen anders.

Financiële veenbrand. Toch maakt het Rijk het ook ons als gemeenten niet makkelijk, BDO constateert dat in hun onderzoek ook. Vooral de taken die gemeenten er bij gekregen hebben voor sociale taken als zorg zonder voldoende geld veroorzaakt een financiële veenbrand op veel plekken.

Toekomst. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk het is om buffers achter de hand te houden. De toekomst is niet voorspelbaar. Daarom is een solide financieel beleid het meest sociale wat we kunnen doen. Zo kunnen we mensen helpen als het er echt om gaat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.