Bijgewerkt: 29 april 2024

Het rotavirus is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
22-01-2024

Vanaf 1 januari 2024 is vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Baby’s geboren vanaf die datum kunnen dit druppelvaccin tijdens het bezoek aan de jeugdgezondheidszorg ontvangen- meldt GGD Amsterdam

Voor wie. Ouders van baby’s die geboren zijn vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie. De rotavirusvaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond. Baby’s krijgen 2 keer het druppelvaccin. De eerste keer is tussen 6 en 9 weken en de tweede keer is als de baby 3 maanden is.

Vaccinatie op maat. Vanaf 1 januari 2024 is dit vaccin gratis voor baby’s die vanaf die datum zijn geboren. Is uw kind geboren voor 2024 en jonger dan 24 weken, kunt u de vaccinatie tegen betaling halen bij de GGD. Bekijk hier de mogelijkheden.

Foto Amstelveen
(Foto Piqsels - 2024)

Ouders van baby's die geboren zijn vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie

Symptomen. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Het virus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken, waarvoor soms ziekenhuisopname nodig is. Het veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Als kinderen door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.

Bescherming. Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen, is vaccinatie tegen het rotavirus vanaf 2024 aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd. Het beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door het rotavirus. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Zo zijn kinderen beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn. Het vaccin is niet nieuw: sinds 2006 wordt het in steeds meer landen gegeven. Daar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald.

Bijwerkingen. Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere, zeldzame bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Meer informatie De rotavirusvaccinatie op de website van het RIVM



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.