Bijgewerkt: 22 december 2024

Het seizoen van de luchtweginfecties is begonnen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
11-10-2023

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen, waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken.

Bijvoorbeeld het RS (respiratoir syncytieel)-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 zorgt voor veel infecties. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die erg ziek kunnen worden meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid.



Sommige mensen lopen extra risico. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS (respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie. 

Verspreiding van luchtweginfecties voorkomen. Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie.

Adviezen bij klachten. Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders: 

-Ben je ziek? Blijf thuis. 

-Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever.

-Hoest en nies in je elleboog.

-Houd afstand tot anderen. 

-Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. 

-Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker. 

Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes.

Afgelopen jaar meer andere virussen. In de eerste jaren van de corona-epidemie werden veel  luchtweginfecties anders dan COVID-19 minder vaak gemeld. In het winterseizoen van 2022/2023 was het aantal gemelde infecties weer ongeveer hetzelfde als voor de corona-epidemie. Soms zelfs wat hoger. Dit blijkt uit het overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert. 

In de winter van 2022/2023 ging de omikronvariant van het coronavirus rond. Van deze variant werden mensen minder ernstig ziek dan van de varianten ervoor. Daardoor werden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er gingen deze winter wel weer meer mensen naar de huisarts met griepachtige klachten dan in de winter ervoor. Toch was dit nog steeds minder dan voor de corona-epidemie. Het aantal gemelde RS-virus infecties was hoger dan in eerdere winters.

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dit heet ook wel een respiratoire infectie. Vaak worden deze infecties veroorzaakt door een virus.  Bekende virussen die luchtweginfecties kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld het griepvirus, het RS (respiratoir syncytieel)-virus en verschillende coronavirussen, zoals SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2. 

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Luchtweginfecties veroorzaakt door bacteriën verlopen vaak ernstiger. Bijvoorbeeld de legionellabacterie en de pneumokkenbacterie.  

Hoe herken je een luchtweginfectie? In het najaar en de winter komen luchtweginfecties veel voor. Vaak worden de infecties veroorzaakt door een virus. De meest voorkomende klachten -van deze luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook andere klachten zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie. Zo kan het RS (respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij COVID-19 (SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2) en griep (influenza) lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.