Bijgewerkt: 1 juli 2022

'Het zal de overgang wel zijn!' informatieavond in het ziekenhuis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
17-03-2014

Opvliegers, slaapproblemen, hartkloppingen, menstruatieproblemen, humeurschommelingen… en nog veel meer. 'Het zal de overgang wel zijn.' Maar is dat wel altijd zo? En is er iets aan te doen? Op maandag 24 maart 2014 vertellen twee gynaecologen over de overgang, de klachten en de oplossingen tijdens een informatieavond in Ziekenhuis Amstelland.

De overgang bestaat uit drie fasen: de pre-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. Elke fase brengt zijn eigen ongemakken met zich mee. Psychologisch betekent de overgang weerzin tegen de dagelijkse routine, onrust en ergernissen. Dat is niet vreemd, aangezien er veel in deze fase verandert. Niet alleen lichamelijk maar regelmatig ook in de situatie thuis. Vaak gaan kinderen het huis uit en staat er geen nieuwe zwangerschap gepland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De hoofdingang van het Ziekenhuis Amstelland in de avonduren


Het is weer tijd om jezelf te ontplooien. Lichamelijk gezien kunnen we de overgang beter plaatsen: het is immers zichtbaar. Door de veranderende hormoonaanmaak gaat ons lichaam alle kanten op en krijgen we pijntjes, opvliegers en  andere ongemakken.

Hoe we het beste met deze ‘cadeautjes van moeder natuur’ kunnen omgaan, wordt duidelijk tijdens de informatieavond in Ziekenhuis Amstelland. Gynaecologen B. Wibbens en K. Overmars zullen een verhaal vertellen met de titel ‘Het zal de overgang wel zijn’. Daarnaast zal cardiologe G. Ladyjanskaia uitleggen, wanneer je hartkloppingen wel serieus moet nemen. Bovendien zal mw. Jos Teunis, overgangsconsulente, uitleg geven over niet hormonale behandeling van overgangsklachten en de invloed van lifestyle en voeding op de overgang. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen.

Aanmelden: Benieuwd naar de avond en naar de tips om de overgang dragelijker te maken? Kom maandag 24 maart 2014 naar de informatie avond. De ontmoetingsruimte gaat vanaf 19.00 uur open. De lezing start om 19.30 uur. Aanmelden voor de avond kan via www.ziekenhuisamstelland.nl .

De menopauze (Grieks: μην: maand, παυσις: ophouden) is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Het treedt op, wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen en progestagenen meer, waardoor het voorplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden, als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.