Bijgewerkt: 18 mei 2024

Hoge zonkracht verwacht in de komende dagen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
27-06-2011

Het is nu hoogzomer en de zonkracht kan net na het middaguur de waarde 7 bereiken. Mensen kunnen dan snel verbranden door de zon. Zondag 26 juni 2011 is de zonkracht in Bilthoven voor het eerst dit jaar boven de 7 geweest. Ook de komende zomerse dagen wordt zonkracht 7, of meer verwacht.

zon Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een lastige foto, de Zon


Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of zonnebrand-crème te gebruiken. Huidgedeelten en huidtypen kunnen sterk verschillen in gevoeligheid. Roodheid van de huid is pas enkele uren na de blootstelling te zien.

Zonkrachtgetallen zijn slechts een indicatie. Zonkracht boven de 7 komt een keer of vier per jaar voor. In de afgelopen 15 jaar is twee maal een waarde boven de 8 geregistreerd. Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 is dat 15 minuten. Het RIVM meet continu de actuele zonkracht. Deze resultaten staan in het dossier UV-straling.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.