Bijgewerkt: 26 november 2022

Hoofdluis bestrijden door goed te kammen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
26-08-2011

Dit voorjaar zijn er belangrijke wijzigingen geweest in de richtlijn hoofdluis. Hoofdluis bestrijd je vooral door goed te kammen. Omgevingsmaatregelen zoals knuffels wassen zijn niet meer nodig – meldt het RIVM.

Knuffels en beddengoed wassen niet meer nodig

Nu eerste luizencontroles op de scholen alweer achter de rug zijn, komen vragen over dit advies binnen. Hoeven ouders en scholen voortaan écht geen beddengoed, knuffels en jassen meer te wassen op minimaal 60 graden?

Nee dus; uit onderzoek blijkt duidelijk dat er onvoldoende bewijs is dat dergelijke maatregelen effectief zijn. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht. Er zijn geen aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Met deze aanpassing van de richtlijn sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen.

luis Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Een mannetjes luis onder de microscoop


Nog meer nadruk op kammen

In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel. Sinds enige tijd zijn in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon zorgt ervoor, dat de hoofdluizen door een tekort aan zuurstof sterven. De werkzaamheid van dit middel is onomstreden en er ontstaat ook geen resistentie.

Hoofdluis?

De hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is een ectoparasiet (parasiet die buiten op het lichaam leeft van de mens). Hoofdluizen zijn vleugelloze insecten en besteden hun hele leven op de menselijke hoofdhuid en voeden zich uitsluitend met menselijk bloed. Mensen en chimpansees zijn de enige bekende gastheren van deze specifieke parasiet, maar veel andere soorten van luizen, die de meeste zoogdieren en ook vogels besmetten, zijn bekend.

De luis veroorzaakt een irritante jeuk aan de hoofdhuid als gevolg van een allergische reactie van de huid op het speeksel van de luis. Hoofdluis is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk overgaan van mens op mens. Lees meer over: Luizen bestrijding (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.