Bijgewerkt: 15 juni 2024

In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
27-11-2017

Een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Hersenstichting. In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening. Het daadwerkelijke aantal patiënten met een hersenaandoening ligt vermoedelijk nog hoger, omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en dus ook niet geregistreerd worden. De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljard euro, 27% van de totale zorgkosten van Nederland. Ook tonen de cijfers aan dat 1 op de 5 sterfgevallen het gevolg is van een hersenaandoening.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2017)

Het menselijk brein is het centrale orgaan van het menselijk zenuwstelsel en vormt met het ruggenmerg het centrale zenuwstelsel. De hersenen bestaan uit de hersenstam, de hersenstam en het cerebrum (de grote hersenen). Het brein controleert de meeste activiteiten van het lichaam, verwerkt, integreert en coördineert de informatie die het ontvangt van de zintuiglijke organen en neemt beslissingen over de instructies die aan de rest van het lichaam worden gegeven


In 2016 hadden 3,8 miljoen mensen een hersenaandoening: 1.692.400 mannen en 2.134.400 vrouwen. Vrouwen krijgen vaker een hersenaandoening dan mannen. Dat heeft vooral te maken met hun langere levensverwachting. Psychische stoornissen zijn het meest voorkomende type hersenaandoeningen met 1.907.700 geregistreerde patiënten in 2016 (Bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn).

Top 5 Hersenaandoeningen. In het onderzoek zijn hersenaandoeningen ingedeeld in vijf clusters:

-Psychische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, angst- en paniekstoornis of depressie: 1.907.700 mensen

-Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, parkinson of epilepsie: 1.337.800 mensen

-Niet Aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte en traumatisch hersenletsel: 645.900 mensen

-Slaapstoornissen, zoals insomnie, of slaapapneu: 506.200 mensen

-Hersenaandoeningen die in het eerste levensjaar tot uiting komen, zoals een verstandelijke handicap of afwijkingen aan centraal zenuwstelsel: 100.300 mensen. Het totale dossier Hersenaandoeningen, ingedeeld op prevalentie, sterfte, ziektelast en kosten, is in te zien op Volksgezondheidenzorg.info.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.