Bijgewerkt: 20 april 2024

In Louisville was hij eigenlijk de 1e geworden

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveenweb / Zeinstra familie
25-07-2012

Sandra, de echtgenote van Sjors Zeinstra, de beste tractorpuller van de regio, benaderde onze redactie met het verzoek hem te bezoeken en te spreken over zijn hobby. Sjors is ongeveer 6 jaar geleden begonnen met zijn eerste trekker van Willem Veldhuizen. Dit was ook een grote naam in de tractorpuller sport en daar, waar Willem is gestopt, is haar man verder gegaan.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Sjors Zeinstra vertelt over zijn bedrijf en hobby


Sjors was eerst een toeschouwer en groot fan van tractorpulling en hoopte, dat als zijn zoon oud genoeg zou zijn, hij ook zou gaan meedoen met deze sport. Zo gezegd zo gedaan, eerst met oude trekker van Willem Veldhuizen, die trekker heeft hij toen de Well Done Deere genoemd. Na jaren hiermee te rijden, maar niet ver kwam, besloot Sjors om een trekker in Amerika te laten bouwen en de ouwe voor zoete koek erbij te laten rijden, bestuurd door zijn zoon Rowan.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het gigantische motorblok van New Born Deere


Deze nieuwe trekker werd de New Born Deere genoemd, dit omdat hun jongste dochter Satinka net was geboren en de trekker ook net nieuw was. Wel zo toepasselijk om deze naam te gebruiken. Een nieuwe trekker heeft nog veel kinderziektes en je moet er maar achter zien te komen hoe die trekker het best gaat lopen. Dat is een heel gedoe, waar heel veel tijd in gaat zitten en dat leer je met vallen en opstaan.

Sjors heeft ook met zijn nieuwe trekker de ene klap na de andere moeten incasseren en de trekker is ook vaak uit elkaar geklapt, elke keer in Lochem. Daarom noemen ze die plaats ook 'Ploffem' in plaats van Lochem.

Het leek er op, dat de oude trekker beter liep dan de nieuwe, omdat zoon Rowan het jaar daarvoor ook kampioen is geweest, maar na vele veranderingen is het Sjors toch gelukt om het beste uit deze trekker te halen. Het is de sterkste trekker van Nederland, Europa en hij werd de 2de van Amerika in zijn klasse. Reden genoeg om hem in het zonnetje te zetten op Amstelveenweb.com, want de gemeente Ouder-Amstel mag ook best trots zijn op haar kampioen!

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Sjors kan urenlang over zijn tractoren vertellen


Truck- en tractor pulling, ook wel bekend als de power pulling, is een autosport wedstrijd, zeer populair in Amerika, Europa (vooral in Nederland), Australië en Brazilië. De aangepaste tractoren trekken een zware slee langs een 11 meter breed en 100 meter lange spoor, waarbij degene die de slee het verste trekt, de winnaar is. De sport staat bekend als de meest krachtige motorsport in de wereld, als gevolg van de gewijzigde multi-motor techniek van de trekkers.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Op een vier meter lange plank staan de bewijsstukken van zijn behaalde prijzen


Tractorpulling is een typisch Amerikaanse sport en in Louisville, Kentucky vonden de bezoekers erg vreemd, dat een onbekend iemand uit Nederland in 2011 eerste werd. De eerste plaats werd snel gereduceerd naar de tweede, toen de wedstrijdjury nog een zogenaamde pull-off, een soort eindfinale, liet rijden.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De video van zijn overwinning in Louisville laat Sjors natuurlijk aan de bezoeker zienSjors Zeinstra tractorpulling tijdens de National Farm Machinery Show in Louisville, KY op 16 februari 2012


Omdat door de Sjors gebruikte methanol als brandstof erg hoge temperaturen verbrandt, op 1500 Fahrenheit (815 °C), waren de motoronderdelen te heet geworden en tijd om snel af laten koelen was er niet. Daardoor werd toch een Amerikaan de winnaar van de wedstrijd in Louisville. De mogelijkheid bestond natuurlijk wel om aan de pull-off deel te nemen, maar het risico dat de motor zou ontploffen, was een reëel gevaar. Op een aantal video’s is te zien, dat Sjors met een tractor rijdt die plotseling ontploft tijdens een race en in de fik staat. Dat zijn niet echt de leukste momenten van tractor-pulling.

Achteraf moet Sjors lachen, als wij die video's in zijn garage bekijken, maar het is gewoon levensgevaarlijk, als je slechts zwak beschermd op zo'n raket zit met 5000 pk. Tot nu toe zijn de incidenten goed afgelopen, maar elke wedstrijd blijft ontzettend spannend.

Sjors Zeinstra is een succesvolle ondernemer en hij had vanaf zijn 18de zijn grondbedrijf helemaal uitgebouwd. Echter, veel bouwbedrijven zijn failliet gegaan en met de werkzaamheden gestopt, of op een lage pitje gezet. Daarom moest hij zijn wagenpark van 30 vrachtwagens verkopen. Rowan, hun zoon, runt op dit moment deze bedrijfstak van de Zeinstra imperium.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een 5000 pk raket in een schuur in Ouderkerk!


Sjors woont in de Ronde Hoep West, naast de rivier Amstel, op een steenworp afstand van de 'bewoonde wereld', waar hij woont in een prachtig landelijke omgeving en er is ruimte genoeg. Hij heeft op het terrein ook een grote paardenstal, waar in een grote overdekte rijhal van 20x60 meter paardenliefhebbers kunnen oefenen.

Er is ook een paardenpensioen, waar ongeveer 80 paarden kunnen verblijven. Buiten is er een buitenrijbaan, springtuin, en een trainingsmolen en zelfs een solarium voor de paarden. Omdat hun dochters ook gek op paarden zijn, is het niet vreemd dat Sjors probeert zijn bedrijfsfilosofie naar deze kant om te buigen. Dat wil zeggen, dat hij in de toekomst alleen met de paarden en de tractor-pullen bezig zal blijven.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hoewel de tractor niet kon worden gestart, zit Sjors vol trots in zijn tractor, de New Born Deere'


Als Sjors over de Amerikaanse overwinning praat, wordt hij heel vrolijk, want het was voor hem de perfecte ervaring, die voor hem de beste bevestiging was, dat hij op de goede weg zat. Omdat hij eigenlijk uit een andere hoek komt dan de doorsnee Amerikaanse tractor-puller, vanwege zijn technische voorsprong, kon hij de motortechnologie van de John Deere tractor helemaal op nieuwe basis plaatsen.

De Amerikaanse Tim Engler, eigenaar van Engler Machine, die brandstofinjectiesystemen en op maat gemaakte tractor chassisen bouwt, maar ook tandwielen, assen, speciale CNC-producten, race-motoren produceert, heeft voor Sjors een nieuwe speciaal chassis gemaakt voor zijn tractor. Hij heeft hem uitgenodigd voor de National Farm Machinery Show in Louisville, Kentucky, USA. Tijdens deze show werd ook het Championship Tractor Pull opgevoerd op 16 februari 2012.

Sjors Zeinstra tractorpuller met zijn New Born Deere in Ouderkerk aan de Amstel


In de klasse 8,000 lb Super Stock alcohol tractors heeft Sjors Zeinstra aan deze wedstrijd deelgenomen en tussen de tientallen Amerikaanse deelnemers was hij de grote onbekende uit Nederland, Ouderkerk a/d Amstel, Noord Holland met zijn New Born Deere supertractor.

Op de tribune zaten meer dan 70.000 opgefokte toeschouwers en ze waren helemaal perplex, (ook de vele Nederlandse gasten) toen Sjors de snelste werd. Dat was even balen van de organisatoren, want het was eigenlijk niet de bedoeling, dat een onbekende Europeaan en ook nog uit het exotisch klinkende Ouderkerk aan de Amstel, hier tussen de honderden tractor-pulling veteranen de eerste prijs behaalde! Maar zoals gezegd, was het voor Sjors wel balen dat het motorblok van zijn tractor zo heet werd tijdens de ongeveer 10 seconden durende wedstrijd, dat er voor hem geen andere oplossing was zonder de motor te beschadigen, dan de eerste plaats weg te geven.

zeinstra Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

In de paardenstallen van Zeinstra kunnen 80 paarden en pony's worden ondergebracht


'The Most Powerful motorsport on the World'

Op zaterdag 18 augustus 2012 in Meerkerk bij Utrecht, zullen de machines die bewijzen, dat tractorpulling 'The Most Powerful motorsport on the World' is. Op baan één gaat de volledige A-divisie van start. In deze divisie wordt strijd geleverd in zes verschillende klassen. Zo zijn er de pro-stocks, aan de buitenkant originele landbouwtractoren maar met een veelvoud aan pk’s.

Sjors Zeinstra gaat met zijn New Born Deere tractor ook aan de wedstrijd deelnemen, dus wij hopen, dat het in Meerkerk goed met hem gaat. Hopelijk eindigt hij in de hogere regionen en dat hij zonder 'ploffen' de wedstrijd kan afmaken, of zelfs winnen!

De Super Stock Open klasse gebruikt voornamelijk methanol brandstof (sommige zijn diesel versies). De Super Stock Open machines kunnen meer dan 5.000 pk genereren. en kunnen maximaal vier turbo's in drie fasen schakelen.

Noteer dus in uw agenda, dat u zaterdag 18 augustus 2012 naar Meerkerk komt en Sjors Zeinstra in actie ziet! Adres: Terrein aan de Burggraaf in Meerkerk, volg borden tractorpulling. Afslag 25 Noordeloos/Meerkerk van de A27.  Navigatie adres: Burggraaf 5, 4231 ZJ, MeerkerkAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.