Bijgewerkt: 7 februari 2023

Informatieavond over ACNES in Ziekenhuis Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
12-04-2019

Buikpijn, af en toe of ondraaglijk. Bij een volle blaas en bij inspanning kan het nóg meer pijn doen. Je kunt géén strakke kleding verdragen en soms ben je er misselijk van of moet je zelfs overgeven door de pijn. Het kan ACNES zijn. Nog niet zo heel veel mensen weten ervan. Het ACNESteam in Ziekenhuis Amstelland weet er alles van en staat klaar om je te helpen.

Het ziektebeeld is een vrij onbekende aandoening, die ook voor artsen niet altijd herkenbaar is. Vaak hebben patiënten al een heel medisch traject doorlopen. Ook kinderen kunnen ACNES hebben. De oorzaak van ACNES is nog onduidelijk. Het kan spontaan ontstaan, plotseling of geleidelijk. Soms is er een relatie met sporten, zwangerschap of eerdere buikoperaties zoals een blindedarmoperatie, galblaasoperatie of keizersnede. Daarnaast kan ook de houding van je lichaam, en dan vooral je rug, een rol spelen bij ACNES. Wil je meer weten? Kom dan 16 april 2019 naar de informatieavond in de Ontmoetingsruimte van Ziekenhuis Amstelland. De zaal is om 19.00 uur open. Aanvang 19.30 uur. Je bent van harte welkom. Toegang, koffie en thee zijn gratis. Je kunt je opgeven via www.ziekenhuisamstelland.nlHet anterior cutane zenuwvangstsyndroom (ACNES) is een zenuwvangstconditie die chronische pijn van de buikwand veroorzaakt. Het komt voor, wanneer zenuwuiteinden van de onderste thoracale intercostale zenuwuiteinden (7-12) 'ingeklemd' zijn in de buikspieren, waardoor een ernstige plaatselijke (neuropathische) zenuwpijn ontstaat die meestal aan de voorzijde van de buik wordt ervaren.

Het ACNES-syndroom wordt vaak over het hoofd gezien en niet herkend, hoewel de incidentie wordt geschat op 1:2000 patiënten. De relatieve onbekendheid met deze aandoening leidt vaak tot aanzienlijke diagnostische vertragingen en verkeerde diagnoses, wat vaak resulteert in onnodige diagnostische ingrepen en nutteloze procedures. Artsen stellen vaak een verkeerde diagnose van ACNES als prikkelbare darmsyndroom of 'functionele stoornissen', omdat de symptomen van deze aandoening niet dispositief zijn.

De behandeling bestaat uit verschillende van dergelijke verdovingsinjecties, soms in combinatie met corticosteroïden. Een dergelijke aanpak levert bij tweederde van de patiënten blijvende pijnvermindering op. Dit gunstige effect op de pijn is aangetoond in een prospectief dubbelblind onderzoek. Het fysieke volume van de injectie kan ook de verklevingen of fibrose afbreken die verantwoordelijk zijn voor de beknellingssymptomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.