Bijgewerkt: 21 januari 2025

Informatieavond over hartklachten door kransslagaderproblemen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
08-09-2014

Wat voor klachten krijg je door kransslagaderproblemen? Hoe herken je ze? Wat moet je doen en wanneer? Wat kan de huidige medische stand met deze klachten? Op al deze vragen zal cardioloog Wik ten Holt proberen antwoord te geven tijdens een informatieavond in Ziekenhuis Amstelland dinsdag 23 september 2014.

Op initiatief van Stichting Vrienden van Ziekenhuis Amstelland wordt deze voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd. Hartklachten zijn een zeer veel voorkomend probleem, maar de oorzaken kunnen van verschillende aard zijn. In dit geval zal cardioloog Wik ten Holt ingaan op de specifieke problemen rondom de kransslagader.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2014)

De kransslagaders, of Arteriae coronariae zijn twee uit de aorta ontspringende slagaders, die de hartspier zelf van bloed voorzien


Het is belangrijk, dat mensen tijdig aan de bel trekken als ze klachten hebben. Maar wat kan dan de huisarts of de cardioloog dan doen? Ook hier zal hij nader op ingaan. Vanzelfsprekend is er tijdens de avond voldoende ruimte om vragen te stellen.

Aanmelden: Benieuwd naar voorlichting over dit onderwerp? Kom dinsdag 23 september 2014 naar de informatie avond. De ontmoetingsruimte gaat vanaf 19.00 uur open. De lezing start om 19.30 uur. Aanmelden voor de avond kan via www.ziekenhuisamstelland.nl .

Kransslagaders?

De kransslagaders, of Arteriae coronariae zijn twee uit de aorta ontspringende slagaders, die de hartspier zelf van bloed voorzien. De linker kransslagader heeft na de hoofdstam een splitsing in twee takken, de ramus interventricularis anterior en de ramus circumflexus, de rechter kransslagader wordt de arteria coronaria dextra genoemd.

Een kransslagader kan door atherosclerose vernauwd, of verstopt raken, waardoor pijn op de borst optreedt (angina pectoris) bij een vernauwing, of een hartinfarct door verstopping. De vernauwing kan in beeld worden gebracht met een hartkatheterisatie (Coronairangiografie, of CAG), of met een CT-scan. De kransslagaders worden beschouwd als eindarterieën, omdat ze de enige bloedtoevoer naar de hartspier zijn. Er is maar weinig reserve, als er een slagader wordt afgesloten is dat meestal direct kritiek. (Bron Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.