Bijgewerkt: 16 oktober 2024

Interpellatiedebat van Actief voor Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
08-10-2024

Zijn we als overheid betrouwbaar of niet? Als gevolg van het niet toewijzen van zorgwoningen aan de Maccabiadelaan aan mensen met een zorgvraag maken raadsleden Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen en Jacqueline Solleveld Olthof van Burgerbelangen Amstelveen zich daar zorgen over. Daarom hebben zij een interpellatiedebat aangevraagd voor de raadsvergadering van 9 oktober 2024.

Verbazing en verontwaardiging. Tijdens het raadsdebat van woensdag 25 september 2024 over de vaststelling van de grondexploitatie nieuwbouw zorgwoningen aan de Maccabiadelaan deelden beide raadsleden nogmaals hun zorgen. Ook na schriftelijke vragen van bbA en de aangenomen motie “Zorggeschikte woningen Maccabiadelaan in 2025 toekennen aan doelgroep” blijft het college erbij dat de 41, in 2025 op te leveren, zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimte aan de Maccabiadelaan de eerste vijf jaar niet beschikbaar gesteld worden aan mensen met een zorgvraag, maar aan gevluchte mensen uit Oekraïne die op dit moment in een Amstelveens hotel zijn gehuisvest.

Foto Amstelveen
(Bron Eigen Haard - 2024)

Op het terrein aan de Maccabiadelaan bouwt woningcorporatie Eigen Haard 42 woningen. De woningen worden in twee fases ingezet

“Deze manier van handelen doet erg denken aan de situatie op de Olmenhof waar ook zorgwoningen geruime tijd worden ingezet voor de opvang van vluchtelingen” aldus Gonnie van Rietschoten. Het besluit van B&W leidt tot verbazing en verontwaardiging. “Niet in de eerste plaats omdat er voorbij gegaan wordt aan het convenant uitvoeringsprogramma Woonzorgvisie 2022-2040 dat is getekend met zeven externe partijen t.b.v. wonen/welzijn/zorg voor ouderen” vindt Jacqueline Solleveld. “Maar ook zien we dat hier het beleid niet wordt uitgevoerd dat is vastgesteld voor het toewijzen van (huur)woningen aan specifieke doelgroepen en de verdeelsleutel (1/3 – 2/3) niet wordt toegepast, bedoeld als uitgangspunt bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen in de sociale huursector”.

Vragen. Beide raadsleden willen daarom met de raad en het college hierover een constructief debat voeren. Centraal daarbij staan vragen die gaan over het handelen volgens beleid en afspraken (doe wat je zegt en zeg wat je doet), wanneer kan er geheel of gedeeltelijk afgeweken worden van vastgesteld beleid en gemaakte afspraken en welke rol heeft de raad daarbij?

Interpellatiedebat. Het recht op interpellatie is geregeld in de Gemeentewet. Het geeft de raadsleden de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens een raadsvergadering over een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat. Voor een interpellatiedebat moet de raad in meerderheid instemmen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.