Bijgewerkt: 3 december 2023

Jacqueline Koops wordt wethouder van Stichtse Vecht

Nieuws -> Politiek

Bron: Jacqueline Koops
22-04-2015

Oud-wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie-Amstelveen) wordt in de gemeente Stichtse Vecht voorgedragen als wethouder. Dat blijkt uit een persbericht, dat de ChristenUnie-SGP fractie aldaar gisteren (woensdag) heeft uitgebracht. De beëdiging van Koops zou op dinsdag 19 mei 2015 moeten plaatsvinden.

Op dit moment is Koops nog lid van de gemeenteraad van Amstelveen. Naar eigen zeggen zal Koops haar functie als fractievoorzitter van de ChristenUnie Amstelveen neerleggen gelijktijdig met haar beëdiging tot wethouder in de gemeente Stichtse Vecht. Dat kan ook niet anders, aangezien de Gemeentewet niet toestaat, dat één persoon zowel wethouder als raadslid is. Koops wordt in de Amstelveense gemeenteraad opgevolgd door Bert de Pijper, de nummer 2 van de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Hij was eerder al vier jaar raadslid voor de ChristenUnie in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jacqueline Koops, fractievoorzitter van CU-Amstelveen tijdens een raadsvergadering in 2014


De functie in Stichtse Vecht werd vacant, nadat de toenmalige wethouder Henk van Rhee in februari 2015 plotseling overleed. Zijn portefeuille behelsde de Wmo en de overheveling van de Wmo-taken, subsidiebeleid, volksgezondheid, landschap en natuur. Koops neemt al deze taken over. Haar expertise ligt met name in het sociale domein. In de vorige collegeperiode was zij verantwoordelijk voor nagenoeg het gehele sociale domein, inclusief alle nieuwe, door het Rijk overgehevelde taken, zoals wmo, jeugdzorg en participatie. Ook volksgezondheid, een echt ChristenUnie-thema, is haar op het lijf geschreven. Koops was vier jaar lang voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Openbare Gezondheidszorg Amstelland en reorganiseerde in die tijd de structuur van de GGD.

Koops (45) was negen jaar verbonden aan de Amstelveense politiek. Eerst vier jaar als het eerste raadslid ooit voor de ChristenUnie Amstelveen. Zij noemde zichzelf schertsend een éénvrouwsfractie. Daarnaast was zij vol passie tevens advocaat arbeidsrecht. In 2010 gaf zij de advocatuur op om voltijds wethouder te worden, met maar één ChristenUnie-zetel in een gemeenteraad van 37 zetels. Als wethouder nam zij onder andere het welzijnswerk volledig op de schop, voerde succesvol ouderenbeleid in en voerde in 2012 de sociale teams in voor de jeugdzorg. In april 2014 keerde Koops niet terug in de nieuwe coalitie en werd weer raadslid. Bij de ChristenUnie staat ze op dit moment op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer, op nummer 10.

Stichtse Vecht?

Stichtse Vecht is een gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen. Stichtse Vecht heeft ongeveer 63.000 inwoners.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.