Bijgewerkt: 20 juni 2024

Joan Miro in het Museumhuis Jan Verschoor in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
20-12-2015

Amstelveen is in de ban van Joan Miró. Terwijl in het Cobra Museum voor Moderne Kunst tot en met 31 januari 2016 een grote overzichtstentoonstelling van de Spaanse kunstenaar te zien is, prijkt tot diezelfde datum in Museumhuis Jan Verschoor grafisch werk van zijn hand.

Foto Amstelveen
(Foto Museum Jan vd Togt - 2015)

Een schilderij van Joan Miró in het Museumhuis Jan Verschoor


Joan Miró (1893 – 1983) werd geboren in Barcelona. Al in zijn tienerjaren volgde hij daar lessen aan de Academie voor Schone Kunsten. Daarna ging hij studeren aan de academie van kunstenaar Francisco Gáli, waar hij zich verdiepte in het impressionisme en fauvisme. In 1918 had Miró zijn eerste solotentoonstelling in Barcelona. Een jaar later ontmoette hij Picasso in het culturele centrum van Parijs en begon hij het kubisme en dadaïsme te verkennen. Niet veel later vestigde Miró zich in de Franse hoofdstad. In 1924 raakte hij bevriend met een aantal surrealisten; hij ondertekende het Surrealistisch Manifest.

Een jaar later exposeerde Miró zijn werk op de eerste groepstentoonstelling van surrealisten in een Parijse galerie. Samen met de Duitse surrealist Max Ernst ontwierp hij decors en kostuums voor een balletvoorstelling van Diaghilev. Miró zou – net als zijn landgenoot Salvador Dali – uitgroeien tot een belangrijke kunstenaar binnen het surrealisme. Museumhuis Jan Verschoor bevindt zich aangrenzend aan Museum Jan van der Togt. De openingstijden zijn gelijk aan die van het museum: woensdag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.