Bijgewerkt: 31 maart 2023

Jonge kunstenares gaat naar Zuid Amerika

Nieuws -> Cultuur

Bron: Karin Janssen
28-02-2006

Het project ‘Women and Children First’ is een kunstproject opgericht door de vijfentwintigjarige kunstenares Karin Janssen uit Amstelveen. Samen met kinderen levend in achterstandssituaties in Ecuador en Peru gaat ze kunst maken met als doel hun zelfstandigheid en weerbaarheid te vergroten en hun omgeving bewust te maken van de problemen. Voor verder beeldend onderzoek gaat ze vervolgens naar São Paulo, waar ze haar werk tevens tentoon zal stellen. Ook in Nederland wilt ze haar werk exposeren en gaat ze haar tekeningen bundelen in een boek.

Karin Janssen
(Janssen collectie - 2006)

Karin Janssen


Op 14 april 2006 vertrekt Karin Janssen naar Zuid Amerika om daar de eerste fase van haar kunstproject uit te voeren. Tijdens het maakproces neemt de inbreng van de kinderen een centrale plaats in. Ze worden heel vrij gelaten en gestimuleerd zelf nieuwe ideeën aan te dragen. “Ik heb geleerd dat creativiteit niet zozeer voortkomt uit ‘het hebben van goede ideeën’ maar veel meer ontstaat door op een nieuwe manier te kijken naar de dingen die er al zijn,” zegt Karin. “Door op een gelijkwaardige manier de kindjes de mogelijkheid te geven zelf beelden te creëren, hoop ik iets in hun bewustzijn te openen.”

Vervolgens reist ze naar São Paulo, Brazilië, waar ze is uitgenodigd om twee maanden te werken in een gastatelier. Tijdens deze ‘Artist in Residence’ periode bij Casa das Caldeiras, een jong , levendig cultureel centrum, zal ze zich concentreren op beeldend onderzoek en haar schetsen verwerken tot grote tekeningen en een tekeningenboek.

Karin Janssen Cheater
(Janssen collectie - 2006)

Cheater- tekening van Karin Janssen


Van daaruit zal ze ook gaan exposeren. Casa das Caldeiras is bezig met het opzetten van een volledig ‘Artist in Residence’ programma. Karin Janssen is de allereerste buitenlandse kunstenaar die daar aan het werk zal gaan. ‘We believe it will be a very productive experience for both of us, knowing already the quality of her work and how the space and the city affects the artists.’ aldus Karina Saccomanno Ferreira, directrice van Casa das Caldeiras.

De kunstenares

In 2004 is Karin Janssen afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te ’s-Hertogenbosch, waar ze zich heeft gespecialiseerd in tekenen en het maken van beelden. 1 april 2006 is in ’s-Hertogenbosch in het Grafisch Atelier de opening van een groepsexpositie waar Karin aan meedoet, genaamd ‘Het Zelfnaaktportret’. Ze woont in Amstelveen en heeft een atelier in Zaandam.

De organisaties

De kunstenares gaat werken bij twee hulporganisaties voor kinderen. Niños de Waita Ticca is een kinderdagopvang in Quito, Ecuador. De medewerkers helpen kinderen ontsnappen aan een leven op straat. Een dergelijke situatie ontstaat bijvoorbeeld doordat de (tiener)moeders de hele dag aan het werk zijn en de kinderen aan hun lot overlaten. Al heel jong belanden ze zo op straat. Een van de oprichtster van Niños de Waita Ticca, Mariska Versteegh, werd in 2005 door de KRO uitgeroepen tot "held van 2004".

ADESA heeft een basisschool en een revalidatiekliniek voor gehandicapte kinderen in een sloppenwijk in Lima, Peru. Veel kinderen op de basisschool komen uit een milieu met sociale problemen. De gehandicapte kindjes hebben dagelijks te maken met discriminatie, vaak zelfs van hun eigen familie. Door met haar project kinderen op een andere manier met hun omgeving in contact te brengen, hoopt Karin iets van deze discriminatie op te kunnen heffen.

Tijdsduur

Het project loopt van 14 april tot 15 oktober 2006. In de beide tehuizen zal de kunstenares ongeveer een week of vijf doorbrengen. Daarna wilt ze een aantal andere organisaties bezoeken om nieuwe projectmogelijkheden te bekijken. Zo blijft ook de mogelijkheid open om nieuwe, spontane initiatieven aan te pakken. De laatste twee maanden zal ze in São Paulo werken.

Voor het project is er al bij verschillende organisaties een aanvraag ingediend voor sponsoring. Hoewel er nog geen definitieve toezeggingen zijn gedaan, zijn de reacties tot nu toe positief.

Toekomst

Naast het mét de kinderen kunst maken, gaat Karin Janssen ook óver de kinderen kunst maken. Ze gaat tijdens het project werken aan haar ‘Book of Drawings’, een verzameling tekeningen over de kinderen en al haar andere ervaringen.

Een aantal bevriende beeldend kunstenaars is geïnteresseerd om ‘Women and Children First’ in de toekomst door te gaan zetten. Tijdens het oprichten van dit project heeft Karin diverse waardevolle contacten gelegd met hulporganisaties, zoals het Rode Kruis en het Liliane Fonds. Hoewel een samenwerking nu wegens tijdgebrek niet meteen haalbaar is, biedt dit alles mogelijkheid tot heel mooie toekomstdromen.


Het werk van Karin Janssen en meer informatie over haar project is te vinden op de website www.karinjanssen.com of stuur een email naar info@karinjanssen.comAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.