Bijgewerkt: 6 december 2022

Josine van Dalsum in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
18-01-2008

Schilderijen en tekeningen

7 februari t/m 16 maart 2008

Josine van Dalsum (Breda, 1948) is bij het grote publiek vooral bekend als actrice, maar ontwikkelde zich daarnaast de laatste jaren steeds meer tot een begenadigd schilder. Wat begon als creatieve uitlaatklep tijdens een slopende ziekte, resulteert jaren later in een eerste solo-expositie in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. Hier zullen meer dan honderd schilderijen en tekeningen een beeld geven van haar tot op heden onbekende talent.

Josine van Dalsum  Amstelveen
(Foto Johannes Dalhuijsen - 2008)

Josine van Dalsum in haar atelier te Amsterdam


Interessant aan het werk van Van Dalsum is te zien hoe haar strijd tegen kanker zich op het doek vertaalt. Ogenschijnlijk onschuldige taferelen maken diepe indruk door de gevoelige en emotionele lading. Waar je op het eerste gezicht een vrolijk getekende bus ziet, weten een rouwkrans en doodshoofd je bij een tweede blik behoorlijk te beklemmen. Angsten, twijfels en hoop vormen een rode draad binnen haar zeer indringende werk.

De officiële opening zal zijn op donderdagavond 7 februari 2008. Hier zal ‘Aram’ optreden, de band van haar zoon, en acteur, Aram van de Rest. Tevens zal Van Dalsums nieuwe boek ‘Kleine Johanna’, over haar jeugd als nummer 5 in een katholiek gezin van tien kinderen, worden gepresenteerd. Eerder verscheen al van haar hand ‘Hagelwit’, waarin zij haar strijd tegen kanker beschrijft.

Josine van Dalsum  Amstelveen
(Foto Johannes Dalhuijsen - 2008)

Een schilderij van Josine van Dalsum


Verder zal Omroep Max later dit jaar het toneelstuk ‘LeefTijd’ uitzenden, dat Haye van der Heyden voor Josine en Aram heeft geschreven, en zal Van Dalsum op verzoek van de Vereniging Afasie Nederland de hoofdrol spelen in het toneelstuk ‘Vleugellam’.

De expositie van het werk van Josine van Dalsum zal van 7 februari t/m 16 maart 2008 te zien zijn in Museum Jan van der Togt. Richard Botram, van Stichting Marathon365, zal op 7 februari de tentoonstelling openen na een korte inleiding door burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Roche Nederland B.V.

Geopend: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1181 JE Amstelveen

www.jvdtogt.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.