Bijgewerkt: 21 maart 2023

Jubileumjaar Cobra 75 van start met tentoonstelling 'Ontmoet de Denen'

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
27-01-2023

In het bijzijn van de heer Jarl Frijs-Madsen, zijne Excellentie de ambassadeur van Denemarken in Nederland is op donderdagavond 26 januari 2023 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar Cobra 75 van start gegaan met de opening van het drieluik 'Ontmoet de Denen'.

Foto Amstelveen
(Bron Twitter - 2023)

De heer Jarl Frijs-Madsen, zijne Excellentie de ambassadeur van Denemarken in Nederland opent met Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen met mevrouw Judith van Kranendonk vice-voorzitter en Stefan van Raay directeur van het Cobra Museum op 26 januari 2023 de tentoonstelling het drieluik 'Ontmoet de Denen'

Wij kussen de aarde Deense moderne kunst 1934-1948 vanaf 27 januari t/m 14 mei 2023. De tentoonstelling Wij kussen de aarde, Deense moderne kunst 1934-1948 geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de Deense kunst in de jaren voor, tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog, tot aan de oprichting van Cobra. In deze jaren ontwikkelde zich een spontane, abstracte kunstvorm die uniek was voor Denemarken en later een belangrijke wegbereider zou zijn voor de Cobra-beweging (1948-1951). De kunstenaars die Cobra begonnen kwamen uit Nederland, België en Denemarken. De Nederlandse en Belgische kunstenaars waren relatief jong, in tegenstelling tot de Deense kunstenaars die gemiddeld 10 à 15 jaar ouder waren. Zij hadden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog al een artistieke ontwikkeling doorgemaakt en veel kunst tentoongesteld. Daarmee hadden ze een grote invloed op de jongere generatie Cobra-kunstenaars.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Carl-Henning Pedersen (1913 - 2007): 'The Queen of the sea' -olieverf op doek 1994 81 x 10 cm. Hij was een Deense schilder en een belangrijk lid van de COBRA-beweging. Hij stond bekend als de 'Scandinavische Chagall' en was een van de belangrijkste Deense kunstenaars van de tweede helft van de 20ste eeuw

In tentoonstelling komt ook één van de meest radicale Deense kunstenaarscollectieven aan bod: Helhesten (1941 - 1944), met een gelijknamig tijdschrift (‘Het hellepaard’). Helhesten werd geïnitieerd door Asger Jorn. Onder de vele andere betrokken kunstenaars waren Ejler Bille, Henry Heerup, Carl-Henning Pedersen en Else Alfelt. Tijdens de Duitse bezetting in Denemarken hadden de Deense kunstenaars aanvankelijk relatief weinig last van censuur of andere beperkingen. In tegenstelling tot Nederland en België konden zij tot 1943 kunst maken en tentoonstellen zonder zich zorgen te maken over de gevolgen. De bezetting, de afzondering van het buitenland en de hechte samenwerking tussen de kunstenaars in het kunsttijdschrift Helhesten vormden een snelkookpan waarin de Deense kunst het vooroorlogse surrealisme veranderde in een spontaan-abstracte en zeer sociaal bewogen kunst.

Foto Amstelveen
(Bron Helhesten - 2023)

De Helhesten publicatie verscheen in negen nummers, van april 1941 tot november 1944, en toonde de abstract expressionistische kunst van de gelijknamige Deense avant-garde groep. De nummers bevatten ook essays over kunsttheorie, niet-westerse kunstvoorwerpen, literatuur, poëzie, film, architectuur en fotografie, alsmede tentoonstellingsrecensies en profielen van hedendaagse Deense kunstenaars. Helhesten was genoemd naar het driebenige paard dat in de Scandinavische mythologie wordt geassocieerd met dood, ongeluk en ziekte

Viering Cobra 75. In 2023 is het 75 jaar geleden dat de revolutionaire Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen viert dit jubileumjaar met een groots tentoonstellingsprogramma. Cobra (1948-1951) was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars die kleurrijke, expressief-spontane kunst maakten. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen.

Foto Amstelveen
(Foto Matthijs Immink - 2023)

Schilderijen van de Deense kunstenaars in een zaal van het Cobra Museum

De naam Cobra is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden, waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen. Zo kwam Jorn uit Denemarken, Dotremont en Noiret uit België, Appel, Corneille en Constant uit Nederland. Naast deze grote namen maakt het Cobra Museum zich sterk voor een inclusieve benadering van de Cobra-beweging en rekt met regelmaat de traditionele Cobra-canon op. In 2019 was er bijvoorbeeld een grote tentoonstelling “Nieuwe Nuances” speciaal gewijd aan vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.