Jubileumtentoonstelling 'Schitterend glas - 30 jaar Museum JAN' in Amstelveen
Nieuws -> CultuurBron: Museum JAN
21-06-2021
Museum JAN in Amstelveen bestaat in 2021 sinds 30 jaar. Dit wordt gevierd met de opening van de jubileumtentoonstelling Schitterend glas - 30 jaar Museum JAN-. een overzicht van de bijzondere glascollectie. (26 juni t/m 31 december 2021) Een feest van afwisseling in techniek, vorm en kleur. Daarbij verschijnt de publicatie Museum JAN - ontstaan en collectie en zal tevens de nieuwe monografie over Jan Verschoor - kunstenaar en voormalig directeur van Museum JAN - worden gepresenteerd.
Ontstaan van het Museum JAN. Als directeur van de bekende Tomado-fabrieken (Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht) vergaarde Jan van der Togt (1905-1995) een fortuin. Hij verzamelde alles wat hij mooi vond: internationale beeldende kunst en met name modern glas. Vooral na zijn pensionering groeide zijn collectie met werk van onder anderen Andries Copier, Vaclav Cigler, Ossip Zadkine en Sam Francis. Samen met bevriend kunstenaar Jan Verschoor richtte hij in 1991 Museum Jan van der Togt (nu Museum JAN) in Amstelveen op. Als directeur verbreedde en verdiepte Verschoor de glasverzameling met stukken uit Nederland en daarbuiten. Inmiddels geniet de glascollectie van Museum JAN internationale bekendheid.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Beeldend kunstenaar Jan Verschoor (1943) tijdens zijn huiskamerexpositie 'Verstilde vormen en sculpturen' in het raadhuis van Amstelveen op 26 februari 2020. Hij studeerde in de jaren 1960 aan de Amsterdamse Rijksacademie en werd daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Desondanks is Verschoor altijd trouw gebleven aan zijn voorkeur voor abstractie. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij in 1971
De collectie. Van der Togt kocht veel glas uit voormalig Tsjechoslowakije, waar de glastraditie eeuwenoud is. Zowel in Tsjechië (Kunstacademie Praag) als in Slowakije (Kunstacademie Bratislava) groeiden de glasafdelingen rond 1965 uit tot zelfstandige richtingen, met respectievelijk Stanislav Libenský en Vaclav Cigler aan het hoofd. Onder Libenský richtten kunstenaars zich op monumentaal glas, dat werd toegepast binnen de architectuur. Cigler ontwikkelt een geometrisch-abstracte vormentaal.
Tegelijkertijd groeit de studioglasbeweging, die begon in de Verenigde Staten. Tot dan toe had glas vooral een gebruiksfunctie, maar nu bouwden glaskunstenaars eigen ovens zodat ze voor de uitvoering van hun werk niet meer afhankelijk waren van ambachtslieden in de glasfabrieken: vrij glas. In Nederland leidde deze studioglasbeweging in 1969 tot de oprichting van de glaswerkgroep op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Inmiddels is deze glasopleiding uitgegroeid tot één van de belangrijkste ter wereld. In het Gelderse Acquoy bouwde Willem Heesen in 1977 een eigen glasstudio, waar sindsdien regelmatig kunstenaars hun ontwerpen kwamen uitvoeren, onder wie Andries Copier, Lino Tagliapietra, en Mieke Groot.
(Foto Erik en Petra Hesmerg/Museum JAN - 2021)
Andries Copier, zonder titel,1985, geblazen glas, uitvoering Lino Tagliapietra
Van der Togt is vooral weg van het Slowaakse, geslepen optische glas van Václav Cigler, Lubomir Artz, Bohumil Elias en Pavol Hlôška, maar koopt op advies van Verschoor ook de meer sculpturale en ‘ruwere’ werken van Libenský, Gizela Šabóková en Aleš Vašíček. Typerend voor het moderne, internationale glas is dat de containervorm van het gebruiksglas (vaas, kan, drinkglas) min of meer heeft plaatsgemaakt voor vrije vormen en glassculpturen.
Ook eigentijds Nederlands glas is goed vertegenwoordigd in de collectie, met werk van Andries Copier, Willem Heesen en Bert Frijns. Na de dood van Jan van der Togt in 1995 werd Verschoor directeur van Museum JAN. Onder zijn leiding is de collectie uitgebreid met internationaal modern glas van onder anderen Julius Weiland, Tomoko Doi, Frank van den Ham, Barbara Nanning en verschillende spectaculaire glassculpturen van Bernard Heesen.
(Foto Erik en Petra Hesmerg/Museum JAN - 2021)
Stanislav Libenský & Jaroslava Brychtová, zonder titel, 1991, gegoten glas
Verschijning boek Museum JAN – ontstaan en collectie en monografie Jan Verschoor. In dit jubileumjaar verschijnen twee nieuwe boeken bij Waanders Uitgevers. In het boek Museum JAN - ontstaan en collectie beschrijft kunsthistoricus Aukje Vergeest voor het eerst in dertig jaar de unieke ontstaansgeschiedenis van Museum JAN en de topstukken uit de collectie. Kunsthistoricus en glasspecialist Titus M. Eliëns richt zijn kennersblik op de glasverzameling. Fotografen Erik en Petra Hesmerg brachten met hun esthetische blik de collectie prachtig in beeld. Museum JAN - ontstaan en collectie, Waanders Uitgevers, vanaf juni 2021 verkrijgbaar in de museumwinkel, boekhandel (ISBN: 978 94 6262 321 7) en online voor € 26,95.
(Foto Jan Verschoor, Waanders Uitgevers/Museum JAN - 2021)
Schitterend glas 30 jaar Museum JAN boekomslag, Museum JAN - ontstaan en collectie, Waanders Uitgevers
De monografie Jan Verschoor, geschreven door Sandra van Berkum, toont een overzicht van het werk van deze beeldhouwer. Het oeuvre van Verschoor is omvangrijk en gevarieerd, in dit boek ligt de nadruk op zijn recente glasobjecten. Bijzonder is dat Jan Verschoor nog altijd ‘in’ Museum JAN woont en werkt: het museum is letterlijk rondom zijn huis gebouwd. Het Museumhuis van Jan Verschoor is daardoor onderdeel van Museum JAN en op vaste tijden te bezoeken. Jan Verschoor, Waanders Uitgevers, vanaf juni 2021 verkrijgbaar in de museumwinkel, boekhandel (ISBN: 978 94 6262 327 9) en online voor € 24,95.
Schenking glasobject Barbara Nannning. Ter ere van het 30-jarig bestaan van het museum schonk kunstenaar Barbara Nanning het vergulde glasobject Verre églomisé (2018). Dit kunstwerk zal te zien zijn in de tentoonstelling Schitterend glas – 30 jaar Museum JAN. Museum JAN herbergt vele verrassende schatten, ook voor wie niet bekend is met de glaskunst: van de sobere esthetiek van het werk van Ritsue Mishima, het fascinerende lichtspel van de grote kom van Peter Bremers tot de betoverende asymmetrische vormen en kleuren van de vaas van de grootmeesters Lino Tagliapietra, Andries Copier en Bernard Heesen.
(Foto Naomi Heidinga - 2021)
Marieke Uildriks directeur van Museum JAN en Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur met het boek 'Museum JAN - ontstaan en collectie - history and collection'
Over Museum JAN. Museum JAN is een museum in Amstelveen voor beeldende kunst en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar wat hem esthetisch boeide. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Museum JAN, Dorpsstraat 50, Amstelveen Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur. www.museumjan.nl