Bijgewerkt: 28 juni 2022

KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte in de komende dagen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
17-07-2014

KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht. Vrijdag 18 en zaterdag 19 juli 2014 wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen boven de 30 graden Celsius. In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent, dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator, of indien aanwezig, airconditioning


Zondag 20 juli doet de temperatuur waarschijnlijk een stapje terug en is er kans op onweer, maar het ziet er naar uit, dat de zomerse warmte ook volgende week aanhoudt. Ook ‘s avonds blijft het warm en komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden, of hoger is.

Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Maatregelen bij hitte

Bij hitte is het belangrijk, dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk, dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator, of indien aanwezig, airconditioning.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.