Bijgewerkt: 22 januari 2025

KPN gaat spam bestrijden

Nieuws -> Internet

Bron: KPN / Wikipedia
09-01-2007

ETIS, de wereldwijde vereniging voor telecommunicatie, heeft haar krachten gebundeld met TeliaSonera, KPN, Belgacom en Telenor voor de lancering van een proefproject om spam tegen te gaan. Samen met McAfee, IronPort en TNO ontwikkelen de telco’s (telecom bedrijven) een nieuwe technologie die ten doel heeft om de meeste spam op het Europese netwerk te verwijderen nog voordat de mailservers worden bereikt. De proef is al van start gegaan en de resultaten worden in juni 2007 verwacht- meldt KPN.

Spam is vandaag de dag een probleem van ongekende grootte. Sommige bronnen beweren zelfs dat tot wel 80% van alle e-mailverkeer uit spam bestaat. Om mogelijke oplossingen voor dit probleem te vinden heeft de Information Security Working Group van ETIS een Anti-SPAM Taskforce opgericht. De onderliggende gedachte is dat een definitieve oplossing voor de internationale spamproblematiek alleen mogelijk is als internationale ISP’s en aanbieders samenwerken.

“Deelname aan dit belangrijke project is goed voor onze internet providers en daarmee voor hun klanten. Als dit project slaagt, raken we verlost van meer spam, niet alleen sneller, maar ook met minder fouten en tegen lagere kosten. Hierdoor komen er niet alleen ruimte en middelen binnen onze onderneming vrij maar dit heeft ook een positieve uitwerking op de klanttevredenheid en het merk. En daar doe je het voor,” aldus Robin Clements, directeur Internet van KPN.

Wat is spam?

Spam is e-mail die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd. Spam is ook bekend onder de term UCE (Unsolicited Commercial E-mail) of UBE (Unsolicited Bulk E-mail). De eerste bekende spam werd verstuurd op 3 mei 1978. Het was een bericht van het toenmalige Digital Equipment Corporation.

Techniek

Technische maatregelen tegen spam bestaan uit het blokkeren van de servers van spammers en het filteren van inkomende e-mail. Spammers wapenen zich hiertegen door zeer veel verschillende servers te gebruiken en door allerlei kenmerken van de e-mail te manipuleren. Het afzenderadres is vaak vervalst, zodat reageren op spam geen zin heeft. De ontvanger merkt dit vaak doordat hij op hetzelfde moment een aantal berichten ontvangt die vrijwel (meestal net niet helemaal) gelijkluidend zijn en die van verschillende afzenders afkomstig lijken te zijn.

BCC

Om e-mailadressen niet onnodig te verspreiden, wordt aangeraden om e-mails bestemd voor een grote hoeveelheid ontvangers aan zichzelf te adresseren en de eigenlijke ontvangers alleen in het BCC-veld op te nemen. Die ontvangen dan een zo genoemde blindkopie (BCC, Blind Carbon Copy). De adressen in het BCC-veld zijn voor de ontvangers niet zichtbaar.

Veel mensen ontvangen kettingbrieven die ze aan zo veel mogelijk vrienden doorsturen. Daarbij vermelden ze niet alleen de adressen van alle geadresseerden, maar bovendien citeren ze het volledige bericht, inclusief de adressen van de vorige generaties. Een dergelijk bericht is een goudmijn voor een spammer.

Externe links: Spam (Monty Python), Mobile phone spam, Startkabel Anti spam pagina, Task Force on Spam


 




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.