Bijgewerkt: 24 juli 2024

Kamagurka exposeert in het Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
06-03-2010

"DE GEVOLGEN VAN DE KAMALMANAK" - expositie Luc Zeebroek, alias Kamagurka vanaf 18 maart t/m 18 april 2010 in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Luc Zeebroek, alias Kamagurka, werd geboren in 1956 te Nieuwpoort aan de Belgische kust. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Deze Vlaamse absurdist is vooral bekend als cartoonist voor NRC Handelsblad en door zijn shows op de Belgische en Nederlandse televisie samen met Herr Seele.

Behalve striptekenaar en acteur is hij ook allround kunstenaar. Met exposities in binnen- en buitenlandse galeries, publicaties in nationale en internationale media en verschillende andere projecten op zijn palmares, mag Kamagurka een van de bekendste hedendaagse Belgische kunstenaars genoemd worden.

Kamagurka Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Kamagurka (l) in gesprek voor zijn eigen schilderij tijdens de opening van de tentoonstelling 'Accidentalistische portretten' bij de Keizer Karel Galerie, onder het viaduct van de A9 in Amstelveen op 6 september 2009


De laatste jaren is hij zich aan het specialiseren in de schilderkunst, geheel in de traditie van andere Belgische schilders zoals Magritte en Raveel, die de werkelijkheid ook met een dosis gezond absurdisme bekeken, maar in zijn eigen originele stijl.

Kamagurka: "Sinds ik in het Stedelijk Museum (2002) heb tentoongesteld ben ik steeds meer gaan schilderen. Na mijn expositie in Beaufort (2006) heb ik zakenman en kunstverzamelaar Mare Coucke leren kennen. Hij heeft mij voorgesteld om te gaan schilderen en gedurende één jaar lang één schilderij per dag te gaan maken.

Dit project heb ik de "Kamalmanak" genoemd, tevens de titel van het boek, waar deze werken in staan afgebeeld. Dit was in 2008. Sindsdien werk ik verder; wat ik nu maak is een gevolg van 2008. Het verschil is dat ik nu elke dag schilder en niet meer elke dag één schilderij maak".

De schilderijen uit de Kamalmanak zijn geïnspireerd door diverse kunststromingen, zoals het kubisme en pop-art of moderne iconen uit de populaire cultuur. In een andere reeks, 'Veluxart' getiteld, bevindt het thema van het werk zich steeds in de buurt van een geschilderde 'Velux' of dakraam."

Kamagurka Amstelveen
(Foto Musum J. vd Togt - 2010)

Kamagurka- Cubistic Smurf II, gemengde techniek op doek 100 x 100 cm


De tentoonstelling in Museum Jan van derTogt omvat een werk uit 2006, enkele uit 2007, een paar uit 2008 die ik heb gemaakt voor de Kamalmanak. Het grootste gedeelte van de tentoonstelling is in 2009 en 2010 geschilderd, vandaar de titel "De gevolgen van de Kamalmanak"" , aldus Kamagurka.

Kamagurka zal in Cultuurcentrum Griffioen te Amstelveen op donderdag 18 maart 2010 optreden in de theatervoorstelling "Kamagurka Geneest".

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.