Bijgewerkt: 21 maart 2023

Kanker nu doodsoorzaak nr.1

Nieuws -> Gezondheid

Bron: CBS
02-02-2009

In 2008 overleden voor het eerst meer mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Dit komt doordat de sterftecijfers voor kanker veel langzamer dalen dan die voor hart- en vaatziekten- meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer sterfte aan kanker dan aan hart- en vaatziekten

Kanker is in 2008 voor het eerst de belangrijkste doodsoorzaak. In de eerste tien maanden van vorig jaar overleden 33,9 duizend mensen aan kanker, tegen 33,1 duizend aan een hart- of vaatziekte. Bij mannen is kanker al sinds 2005 de belangrijkste doodsoorzaak. Bij vrouwen staat kanker nog op de tweede plaats, maar het verschil met hart- en vaatziekten neemt snel af.

Kanker Amstelveen
(CBS - 2009)

Sterfgevallen naar type kanker, januari-oktober 2008


Kanker bij 30 procent sterfgevallen

Dat kanker nu de belangrijkste doodsoorzaak is, komt vooral door een sterke afname van de sterfte aan hart- en vaatziekten. Vooral sinds medio jaren tachtig is de kans om aan een hart- of vaatziekte te overlijden zeer sterk gedaald.

Tegelijkertijd is het aandeel van kanker gestaag toegenomen. In 1970 veroorzaakte kanker 23 procent van alle sterfgevallen en hart- en vaatziekten 45 procent. Inmiddels liggen beide aandelen rond 30 procent. 

Risico kankersterfte neemt wel af

Hoewel door de vergrijzing het aantal sterfgevallen door kanker van jaar op jaar toeneemt, is het risico om door deze ziekte te overlijden sinds eind jaren tachtig gedaald. De daling is echter vooral bij mannen opgetreden. Bij vrouwen is de daling al lange tijd zeer bescheiden. Dit hangt vooral samen met de toename van longkanker bij vrouwen, die grotendeels wordt bepaald door het rookgedrag van enkele decennia geleden.

Longkanker meest frequent

Hoewel het aantal gevallen van longkanker bij mannen daalt, komt deze vorm van kanker bij hen veruit het vaakst voor. Op de tweede plaats, met een geleidelijk toenemend aantal sterfgevallen, volgt prostaatkanker. De toename van prostaatkanker hangt sterk samen met de vergrijzing van de bevolking.

Bij vrouwen neemt het aantal gevallen van longkanker toe. Door een gelijktijdige daling van de sterfte aan borstkanker, neemt longkanker bij vrouwen sinds 2007 de eerste plaats in.

Kanker?

Kanker, latijns: cancer: kreeft (medische term: maligne neoplasma) is een groep van ziekten, waarbij een groep cellen ongecontroleerd groeien en vaak vernietigen de aangrenzende weefsels. Soms is sprake van metastase (verspreiding naar andere locaties in het lichaam via de lymfe of bloed). Deze drie kwaadaardige eigenschappen van kanker verschillen ten opzichte van goedaardige tumoren, die beperkt groeien en vallen geen andere organen, of weefsels aan. De meeste kankers vormen een tumor, maar sommige, zoals leukemie, niet. De tak van de geneeskunde die bezig is met de studie, de diagnose, behandeling en preventie van kanker is oncologie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.