Bijgewerkt: 21 maart 2023

Keizer Karel Viaduct Galerie

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen
05-01-2009

Amstelveen opent unieke openlucht galerie onder A9 – eerste expositie: 12 zeswoord verhalen

Vanaf zondag 11 januari 2009 heeft Amstelveen haar eerste openlucht galerie en wordt één van de somberste plekken binnen de gemeente één van de bezienswaardigste. Ofwel: Keizer Karel Viaduct (onderdoorgang A9) wordt Keizer Karel Galerie – letterlijk de toegangspoort naar de cultuurstrip aan het Stadshart van Amstelveen met elke drie à vier maanden een nieuwe expositie.

Zeswoord verhalen

De eerste expositie bestaat uit 12 zogenaamde zeswoord verhalen, vormgegeven door de beste grafisch ontwerpers die we in Nederland hebben. Zeswoord verhalen gaan terug op het idee van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die ooit zei, dat zijn beste verhaal uit zes woorden bestond: “For sale, baby shoes, never worn.”

Nightwriters & ontwerpers

Dat gegeven is in Nederland opgepakt door Kluun en de ‘nightwriters’: een groep auteurs (waaronder Van Dis, Brusselmans, Giphart, Koch, Kader Abdollah) die tijdens bijeenkomsten er een sport van maken om zelf en met het publiek dergelijke verhalen te schrijven.

Elf grafisch ontwerpers, waaronder Max Kisman, Jacques Koeweiden, Rene Knip, Leendert Masselink, Edo van Dijk en Reinout van Hasselt, hebben ieder een verhaal gekozen en dat vormgegeven. Het resultaat: in totaal 12, ook Hemingway’s verhaal, unieke en schitterende affiches.

Internationaal

De K2G heeft intussen ook al internationaal de aandacht getrokken. Bij de opening op 11 januari 2009 zijn het internationale bestuur van de Icograda (http://www.icograda.com) en afgevaardigden van de Europaregio van Icograda aanwezig.

Creatieve industrie

De K2G sluit perfect aan bij het streven van het college om de creatieve industrie in Amstelveen te stimuleren. Wethouder Frans Hellendall, cultuur, die de opening van de galerie verricht zegt hierover: “K2G is ontstaan als ‘bijproduct’ in het contract buitenreclame dat de gemeente afsloot met JC Decaux. Hierdoor beschikt de gemeente over 12 mupi’s voor ander gebruik dan reclamedoeleinden. Wij kunnen zo een opvallende entree faciliteren naar de cultuurstrip op het Stadsplein. Het is fantastisch om te zien met hoeveel gedrevenheid iedereen hieraan heeft meegewerkt. Het doet verlangen naar de volgende series.”

Werkgroep

De werkgroep K2G bestaat uit Els Ottenhof (hoofd algemene zaken Cobra Museum), Hetty Tjalkens (directeur Kunstuitleen Amstelveen), Arie Lenoir (drukker) en Annette van Waaijen (namens Amstelveense kunstenaars), Han van Wel (teamleider Communicatie van de gemeente), Els Weijers (hoofd Beleid gemeente), Linda Reuters-du Prie (beleidsmedewerker gemeente).

Six word stories?

In de jaren 1920 heeft de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway een weddenschap gesloten met  zijn collega's van $ 10, dat hij een compleet verhaal zou kunnen schrijven met zes woorden. Hij heeft de weddenschap gewonnen met het verhaal:

"For sale: Baby shoes, Never worn.” oftewel: “Te koop: Baby schoenen, Nooit gedragen”.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.