Bijgewerkt: 23 juni 2024

Kijken met de ogen van Vincent van Gogh

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
02-08-2009

Tentoonstelling van Paul Huf in het Museum Jan van der Togt

16 augustus t/m 28 augustus 2009

De man, die tijdens zijn leven de Nederlandse fotografie meer allure, schoonheid en internationale elegantie gaf, Paul Huf (1924-2002), is deze zomer terug in het Jan van der Togt museum met een geweldige expositie.

Huf Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

De foto's van Paul Huf in het museum


Wie van fotografie houdt of geïnteresseerd is in het leven van Vincent van Gogh, zal volop kunnen genieten van de tentoonstelling Kijken met de ogen van Vincent van Gogh. De tentoonstelling is van 16 tot 28 augustus 2009 en bestaat uit 20 fotografische landschappen van Paul Huf, gefotografeerd in de omgeving waar Vincent van Gogh tussen de jaren 1880 tot 1890 excelleerde. Prachtige groot formaat foto’s met de kleuren en sfeer uit de schilderijen van van Gogh.

Om de foto’s te maken bestudeerde Huf niet alleen de schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh, maar ook zijn brieven aan collega kunstenaars Emile Bernard, Paul Gauguin en zijn broer Theo. In de brieven schreef hij over zijn omgeving, wat hem aansprak en emotioneerde. Na de studie eind jaren '80, reisde Paul Huf naar Zuid Frankrijk en andere locaties uit van Goghs werk. De onder zijn persoonlijk toezicht op groot formaat afgedrukte vintage foto’s verschenen 19 jaar geleden voor het eerst in een door de KLM uitgegeven boek en als tentoonstelling die door de wereld reisde naar bekende musea en andere locaties.

De foto’s zijn internationaal veelvuldig geprezen voor hun enorme uitstraling, vooral kwaliteit en de veelzijdige informatie over de omgeving, waarin van Gogh leefde en werkte. De zorgvuldige compositie, kleurschakering en onderwerp keuze leveren de onmiskenbare Paul Huf signatuur, die hem zijn podiumplaats bezorgde in het landschap van de Nederlandse fotografie.

Huf Amstelveen
(Museum vd Togt - 2009)

Paul Huf-Eye


Naast zijn fotoportretkunst en innovatieve mode fotografie-stijl die hij in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ontwikkelde, zijn technisch vernuft en het hoog professioneel commerciële werk voor onder meer Grolsch en Phonogram, levert Kijken met de ogen van Vincent van Gogh in het Jan van der Togt museum, het bewijs dat Paul Huf ook excelleerde, als landschapfotograaf en observator.

Hij kruipt gepassioneerd in de huid van een gecompliceerd groot kunstenaar, die honderd jaar eerder leefde. Vervolgens fotografeert hij goed gekozen onderdelen uit de van Gogh omgeving, die ons als kijker het leven van Vincent van Gogh beter laten begrijpen. Stuk voor stuk zijn de foto’s van uitzonderlijke kwaliteit. De fotografische kunst ontstaat door de unieke manier waarop Huf door de lens keek, componeerde en bijna driedimensionaal vastlegde wat Vincent van Gogh ook gezien en gevoeld heeft. Kijken met de ogen van een ander. In dit geval Vincent van Gogh. De tentoonstelling kwam mede tot stand dank zij de medewerking van Bonny Huf.

Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.