Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Kijken over de schouder van beeldend kunstenaar Jan Verschoor

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
20-01-2022

Museumatelier van Jan. T/m 13 maart 2022 worden twee zalen van Museum JAN omgetoverd tot een open atelier van kunstenaar en medeoprichter van het museum, Jan Verschoor.

Kijk mee over de schouder van de kunstenaar - online of op anderhalve meter - en aanschouw de totstandkoming van de nieuwe werken van Jan Verschoor. Welke werkprocessen zitten erachter zijn (bronzen) beelden? Hoe verfijnt hij zijn gipsen mallen tot perfectie? In Museum JAN krijgt het publiek een unieke inkijk in de uitvoering en het resultaat van de kunstenaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor (1943) tijdens zijn huiskamerexpositie 'Verstilde vormen en sculpturen' in het raadhuis van Amstelveen op 26 februari 2020. Hij studeerde in de jaren 1960 aan de Amsterdamse Rijksacademie en werd daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Desondanks is Verschoor altijd trouw gebleven aan zijn voorkeur voor abstractie. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij in 1971


De kunstenaar aan het werk. Verschoor is gefascineerd door verschillende materialen: hij experimenteert voortdurend met de eigenschappen en de mogelijkheden van brons, koper en marmer, maar ook ijzerdraad, hout, aluminium en kunststof. Zo vindt de kunstenaar zichzelf steeds opnieuw uit. In zijn vrije werk richt hij zich op volledige abstractie. Perfecte afwerking staat bij hem centraal; zijn beelden zijn gladgepolijst en vloeiend van vorm en van alle kanten te bekijken.

Jan Verschoor (1943) volgde een opleiding aan de Gooische Academie in Laren en de Rijksacademie in Amsterdam. Daar onderwezen onder anderen de beeldhouwers Piet Esser en Cor Hund hem in de figuratieve, realistische traditie. Technische vaardigheden leerde hij daarna in de ateliers van verschillende kunstenaars. Wat er komt kijken bij het productieproces van bronzen beelden leerde hij bij Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt. Gaandeweg ging hij ook werken in polyester, een relatief nieuw materiaal dat hij vooral verwerkte in opdrachten voor televisie- en theaterproducties.

Foto Amstelveen
(Foto Eddy Wenting - 2020)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor in zijn atelier


Jan en Jan. De kennismaking met Jan van der Togt in 1977 had grote gevolgen voor Jan Verschoor: de rest van zijn leven stond in het teken van diens collectie, de oprichting van het Museum Jan van der Togt - nu Museum JAN, waarvan hij vervolgens 25 jaar lang directeur was. Verschoor is nog steeds vergroeid met het museum: zijn woonkamer maakt er zelfs letterlijk deel van uit en zijn atelier zit in het oude schooltje ernaast, dat van januari tot en met maart 2022 gerenoveerd wordt. Vanuit zijn ‘museumhuis’ bemoeit hij zich gelukkig nog regelmatig met de opstelling: esthetisch tentoonstellen kan hij als geen ander. Ook deze ‘installatie’ van zijn werk (in wording) is een uitgebalanceerd geheel en een lust voor het oog.

Museum JAN is een museum in Amstelveen voor hedendaagse kunst en design. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde topkunst van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avantgardistische Tsjechische glaskunstenaars Václav Cigler en Stanislav Libenský. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma.

Adres: Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen +31 (0)20 641 57 54 info@museumjan.nl  www.museumjan.nl Openingstijden dinsdag t/m zondag 11:00-17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.