Bijgewerkt: 21 november 2024

Kinkhoest besmetting groeit in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
28-06-2012

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen met de bacterie Bordetella pertussis. Op dit moment is er een toename in het aantal gemelde patiënten met kinkhoest in Nederland. Deze toename is al sinds januari 2012 te zien.

De meeste meldingen betreffen kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar en volwassenen. Ook onder zuigelingen (jonger dan een half jaar) is een toename te zien. Het RIVM adviseert daarom om zuigelingen op tijd te vaccineren tegen kinkhoest.

Bordetella Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

De bacterie Bordetella pertussis onder de microscoop. Bordetella is een aeroob bacterie en maakt deel uit van de gram-negatieve coccobacillen (waaronder ook brucella)


Symptomen

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor niet, of onvolledig gevaccineerde zuigelingen. Zuigelingen met kinkhoest worden meestal opgenomen in het ziekenhuis. Bij oudere kinderen en volwassenen verloopt de ziekte vaak minder heftig.

Ook de typische verschijnselen van kinkhoest komen minder vaak voor, meestal is er alleen sprake van langdurig hoesten. Wel kunnen zij onvolledig gevaccineerde zuigelingen besmetten. In gezinnen met onbeschermde zuigelingen is het daarom belangrijk bij hoestklachten van gezinsleden de huisarts te raadplegen.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle zuigelingen een uitnodiging voor vaccinatie tegen kinkhoest. De vaccinatie bestaat uit een serie prikken waarbij bescherming opgebouwd wordt. Elke vaccinatie draagt bij aan bescherming en na 3 vaccinaties (gegeven tussen 2 tot 4 maanden) zijn kinderen beschermd tegen kinkhoest.

De vervolgvaccinaties (11 maanden en 4 jaar) zorgen voor een langere bescherming. Vanwege de verheffing van kinkhoest is het nu extra belangrijk om de eerste vaccinatie van zuigelingen niet uit te stellen.

Complicaties

Door het langdurig hoesten kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen, met hersenletsel als gevolg voorkomen. Ook kunnen de longen blijvende schade oplopen. Vooral voor baby's kan de ziekte dodelijk zijn, vanwege de ademstops die optreden. Kinderen met ernstige hart- of longafwijkingen lopen meer risico op complicaties.

Er bestaat geen behandeling tegen kinkhoest. Een antibioticumkuur kan ervoor zorgen, dat de besmettelijke periode korter wordt. Dat is alleen zo als al vroeg met de kuur wordt begonnen. De kuur heeft weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte.

Het effect van vaccinatie

Het kinkhoestvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is een 'acellulair' vaccin. Het vaccin is onderdeel van het DKTP-Hib-(HepB)vaccin. Vaccinatie tegen kinkhoest biedt geen levenslange bescherming. Mensen die de ziekte al een keer hebben doorgemaakt, zijn ook niet levenslang beschermd. Wie is ingeënt, of de ziekte al een keer heeft gehad, kan dus toch nog een keer kinkhoest krijgen. De ziekte verloopt dan veel minder ernstig.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.