Bijgewerkt: 23 mei 2024

Klimaat adaptieve plantjes tegen fijn stof op Zorgvlied

Nieuws -> Milieu

Bron: Gemeente Amstelveen
15-06-2016

Afgelopen vrijdag 10 juni 2016 werd op de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied een groenstrook voltooid met de eerste klimaat adaptieve plantjes. De plantjes en struiken zijn speciaal gekweekt om fijn stof uit de lucht te halen. Met dit project wordt Amsterdams historische verdedigingslinie “De stelling van Amsterdam” omgezet in een groene klimaatverdedigingslinie. De mede-initiator voor deze groene wal is Ton van Oostwaard. In het dagelijks leven is Ton senior adviseur Visie & Ontwikkeling bij de Gemeente Amstelveen, maar sinds enige jaren is hij ook de drijvende kracht achter dit groene initiatief. Behalve in Amsterdam worden ook in andere grote wereldsteden deze speciale plantjes geplant. Ton van Oostwaard en het MyEarth project genieten inmiddels wereldwijde belangstelling na zijn presentatie voor het gerenommeerde TEDx.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ton van Oostwaard senior-adviseur Visie en Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen


Groene verdedigingslinie De klimaat adaptieve planten hebben kleine sterhaartjes, die de lucht als een zeef reinigen. De plantjes kunnen eens in de vijf jaar worden gesnoeid en dat afval wordt onder andere gebruikt voor het vervaardigen van milieuvriendelijke producten. De plantjes worden niet voor niets pal naast de A10 geplant, een weg die veel fijnstof veroorzaakt. De zogenaamde “Green Junkie” plantjes worden gekweekt door een hovenier die werkt met mensen met een beperking.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Een klimaat adaptieve plant is Dodonaea viscosa. De plant is een zeer variabel groenblijvende struik, of kleine boom met verschillende ondersoorten en vari?teiten. De wetenschappelijke naam, Dodonaea, verwijst naar Rembert Dodoens (een 16de eeuwse Vlaamse koninklijke arts, botanicus en hoogleraar), viscosa is de plakkerigheid van de bladeren


Zorgvlied

Wethouder Peter Bot: “ Zorgvlied heeft van harte meegewerkt aan dit duurzame initiatief, omdat het ook goed symboliseert hoe op Zorgvlied het einde kan overgaan in een nieuw begin. Bovendien wordt hiermee ook eer betoond aan astronaut Wubbo Ockels die zich heeft ingezet voor het milieu en begraven ligt op Zorgvlied. De eerste “Green Junkie” plantjes zijn dan ook op zijn graf geplant.” De NOS heeft afgelopen vrijdag aandacht besteed aan dit onderwerp op de radio en op haar website.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.