Bijgewerkt: 26 november 2022

Koolmonoxide, onderschat het niet!

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
01-12-2012

Bij koud weer doen we van alles om er behaaglijk bij te zitten. Maar soms loopt dit verkeerd af. In Nederland overlijden ieder jaar gemiddeld tien mensen door koolmonoxidevergiftiging  Ook worden er ieder jaar vele tientallen mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Vooral in oudere woningen in Amsterdam en omgeving zijn nog vaak oude gaskachels, of geisers zonder afvoer (afvoerloze geisers) voor warm water in gebruik. Het gebruik van deze apparaten brengt een groter risico met zich mee dan andere verwarmingsapparaten en warmwatertoestellen, zoals cv-ketels, combiketels of boilers.

Bij gebruik van afvoerloze geisers komen altijd rook en verbrandingsgassen in de woning vrij die niet goed zijn voor de gezondheid. Één van deze verbrandingsgassen is koolmonoxide. Dit is een zeer giftig gas dat 250 maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. En het is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos.

geiser Amstelveen
(Foto GGD Amsterdam - 2011)

Een afvoerloze geiser in de keuken. De installatie van open modellen zonder directe afvoer naar buiten is niet meer toegestaan, vanwege het gevaar van koolmonoxidevergiftiging, maar ze zijn vooral in oudere woningen nog steeds in gebruik


Als afvoerloze geisers niet regelmatig worden schoongemaakt, komt er meer koolmonoxide in de woning terecht. Daarnaast moet er in de ruimte waar de afvoerloze geiser hangt voldoende toevoer zijn van buitenlucht, bijvoorbeeld een raam dat kan worden opengezet. Het jaarlijks onderhoud van de geiser moet worden uitgevoerd door een erkend installateur.

Wat kunt u doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging zo klein mogelijk te houden?

•          Let op de vlam in de geiser als de warmwaterkraan aanstaat. Als de vlam in de geiser oranje kleurt in plaats van blauw en hoger is dan normaal, zorg dan direct voor goed onderhoud.

•          Door gebruik van de geiser ontstaat er waterdamp. Niet alleen door warm water uit de kraan maar ook door verbranding van gas in de geiser zelf. Hierdoor beslaan de ramen. Als dat gebeurt is er te weinig ventilatie. Zet extra ramen open.

•          Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunt u vage gezondheidsklachten krijgen, zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk, dat ze door koolmonoxide zijn veroorzaakt. Neem dan contact op met de GGD.

Koolmonoxide Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Op elke etage van een woonhuis moet eigenlijk een koolmonoxide melder staan, het liefst in de slaapkamer


•          Er bestaan ook gesloten geisers. Dit zijn geisers met een eigen afvoer en toevoer van lucht. Bij goed onderhoud en een gesloten geiser is de kans op problemen vele malen kleiner. Vraag hierom bij uw verhuurder!

•          Schaf een koolmonoxidemelder aan. Bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide zal er een alarm afgaan. Heeft u er al een? Test vandaag nog de batterijen. Let op: uw koolmonoxidemelder gaat maar een beperkt aantal jaren mee. Kijk hiervoor in de handleiding.

•          Gebruik de koolmonoxidemelder niet als vervanging voor onderhoud, of om aanschaf van een gesloten geiser uit te stellen.

•          Ventileer altijd tijdens gebruik van èlk gastoestel.

•          Laat ieder jaar onderhoud uitvoeren door een erkend installateur. Dit geldt ook voor uw cv-installatie en andere toestellen voor verwarming, of warm water, waarvoor gas wordt gebruikt.

•          Laat bij gebruik van een kachel, als er kolen, olie of hout worden gestookt, de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Heeft u een gaskachel? Laat de schoorsteen dan ieder jaar controleren en zo nodig vegen.

Meer informatie?

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op http://www.gezond.amsterdam.nl/milieu-gezondheid#self  U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl  of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.