Bijgewerkt: 22 januari 2025

Kwik in huis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
04-02-2012

Kwik is een zilverachtig vloeibaar metaal, dat vroeger vaak werd gebruikt in thermometers, barometers, thermostaten en bloeddrukmeters. Misschien heeft u zelf ook nog wel ergens een oude kwikthermometer liggen, of een barometer met kwik aan de muur hangen. Omdat kwik schadelijk is voor de gezondheid mogen sinds 2003 geen producten met kwik meer worden verkocht.

Kwik en uw gezondheid

Kwik is vooral erg giftig als we het als kwikdamp inademen. Als mensen langere tijd kwikdamp inademen stapelt het zich op in de hersenen. Hierdoor kan hersenenbeschadiging ontstaan. Gevolg van de hersenbeschadiging kunnen klachten zijn zoals vermoeidheid, trillende oogleden, lippen en vingers, veranderingen in zien en horen en geheugenverlies. Ook kunnen er problemen ontstaan in de ontwikkeling van het ongeboren kind

Kwik Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een kwik-in-glas thermometer. Echter, kwik is duur, giftig en kan niet worden gebruikt voor het meten van temperaturen lager dan -39 ˚ C (kwik bevriest op dat temperatuur). Kwik is tegenwoordig vervangen grotendeels in thermometers door alcohol, omdat alcohol is goedkoper en veiliger dan kwik


Problemen met kwikhoudende producten

Als kwikhoudende producten stuk gaan, valt kwik uit elkaar in kleine zilveren kwikbolletjes die zich makkelijk verspreiden. Kwik verdampt langzaam bij kamertemperatuur, er ontstaat dan kwikdamp. Kwikdamp kan nog lange tijd na het breken van een kwikhoudend product in een woning voorkomen.

Bij breuk van kwikhoudende producten

Voorkom verspreiding van kwik door de rest van het huis, loop niet door het kwik heen. Open ramen en deuren naar buiten en sluit de deuren naar andere ruimten. Kwik is moeilijk op te ruimen, het gaat bijvoorbeeld tussen de kieren van de vloer zitten.  Op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid/Milieu-in-huis/Kwik-in-huis vindt u informatie over wat u moet doen als er bijvoorbeeld een thermometer of barometer met kwik stuk gaat. 

Problemen voorkomen

Om problemen te voorkomen kunt u uw thermometer of barometer inleveren bij uw gemeente of stadsdeel als Klein Chemisch Afval (KCA). Voor beide apparaten zijn tegenwoordig goede, bijvoorbeeld digitale, alternatieven op de markt.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu & gezondheid . U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.