Bijgewerkt: 26 november 2022

'Kwintettenmiddag' in de Amstelkerk

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Kamermuziek de Amstel
15-10-2012

28 oktober 2012 - muziek op de zondagmiddag in Ouderkerk

Hoge ogen gooide het Uriël Ensemble eind september 2012 in de Amstelkerk in Ouderkerk aan de Amstel met de uitvoering van het openingsconcert van de concertserie gepresenteerd door de Stichting Kamermuziek Amstelveen.

Een groot muziekminnend publiek bleek onder de indruk van het optreden van dit ensemble, voor het merendeel musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. De charme voor deze musici is, anders dan bij het spelen in een groot orkest, dat hun virtuoze spel in kleine bezetting op een bijzondere manier naar voren komt.

Een verrassing voor publiek voor wie het openingsconcert de eerste kennismaking met het Uriël Ensemble was, een feest van herkenning voor het vaste publiek. Het volgende concert “Kwintettenmiddag” op zondag 28 oktober 2012 bestaat uit een kleurrijk programma met de muziekwerken:

uriel Amstelveen
(Foto Uriel Ensemble - 2012)

Het Uriel Ensemble, van links naar rechts: Mitsuko Saruwatari, Marijn Mijnders, Yke Viersen, Roland Krämer


J. Haydn: Pianotrio in G Major XV 25 In de latere pianotrio’s van Haydn krijgt vooral de viool een meer prominente rol, waarvan dit trio een goed voorbeeld is. Dit trio is vooral  bekend door het laatste deel, een mengeling van Hongaarse “kunst”- en volksmuziek.

C. M. von Weber: Klarinetkwintet in Bes groot opus 34 Het muzikale talent van Von Weber kwam vooral naar voren op het gebied van opera. Daarnaast schreef hij geïnspireerd door Joseph Baermann, klarinetvirtuoos uit zijn tijd, zes composities met klarinet waaronder dit zeer onderhoudende kwintet.

J. Brahms: Pianokwintet in f klein opus 34 Dit enige door Brahms geschreven pianokwintet geldt niet alleen als een van de hoogtepunten uit zijn muziekoeuvre, maar ook als topstuk in het gehele pianokwintet repertoire. Het begint met een complex deel, vol van energie en waardigheid. Van een lyrisch tweede deel naar een triomfantelijk derde deel, volgt het vierde deel met een sinistere inleiding, dat uitmondt in een catastrofaal en tragisch einde.

Marijn Mijnders, viool; Tomoko Kurita, viool; Jeroen Quint, altviool; Yke Viersen, cello; Rick Huls, clarinet; Mitsuko Saruwatari, piano. Aanvang concert: 15.00 uur in de Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JB Ouderkerk a/d Amstel. Entrée € 20; € 15 voor 65+ en kinderen tot 15 jaar. Voorverkoop: Van Kerkwijk Piano, Amsterdamseweg 202 Amstelveen; Bakker Out, Kerkstraat 1 Ouderkerk a/d Amstel of reserveerskda@gmail.com Meer info: www.kamermuziekdeamstel.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.