Bijgewerkt: 5 december 2022

Langer zelfstandig en veilig wonen met Blijverslening

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
14-04-2015

Het CDA-Amstelveen  heeft het College van B en W gevraagd het mogelijk te maken in Amstelveen een zogenaamde Blijverslening af te sluiten. Daarmee kunnen ouderen geld lenen voor aanpassingen aan hun woning die nodig zijn om daar langer zelfstandig en veilig in te kunnen blijven wonen. Zo'n lening is bedoeld voor ouderen met een eigen woning, maar met een bescheiden pensioen en zonder spaargeld.

CDA raadslid Ferry van Groeningen licht toe: “Veel ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen en dat is ook het beleid van de overheid. Daarvoor zijn soms relatief kleine ingrepen in de woning nodig, om deze levensloopbestendig en veilig te maken. Bijvoorbeeld een veilige douche, een inloopbad, of een slaapkamer op de begane grond. Dankzij zulke aanpassingen kan een verhuizing naar een aangepaste woning of verzorgingshuis worden voorkomen. Meestal zijn relatief kleine bedragen nodig van 10.000 tot 15.000 Euro. Ouderen met een klein pensioen zonder eigen geld krijgen daarvoor echter geen financiering bij een bank. Geen persoonlijke lening en zeker geen hypotheek, of een verhoging daarvan. Ondertussen is er vaak wel sprake van een forse overwaarde.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ferry van Groeningen CDA-Amstelveen


Het CDA vindt een Blijverslening, een initiatief van de Landelijke Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen, een goede oplossing. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) geeft zo’n lening uit en de gemeente garandeert deze. De lening wordt bij de verkoop van de woning afgelost uit de overwaarde. Hiermee kunnen weer andere aanvragen gefinancierd worden. De werking is vergelijkbaar met die van de succesvolle Starterslening.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.