Bijgewerkt: 21 januari 2025

Leden GroenLinks-Amstelveen bezochten kringloopwinkels van De Boem

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
02-02-2023

De fractie van GroenLinks-Amstelveen bracht donderdagochtend 26 januari 2023 een werkbezoek aan de Stichting Boemerang. De stichting runt twee vestigingen van de kringloopwinkel De Boem in Amstelveen.

De rondleiding werd verzorgd door personeelsleden en de directeur-bestuurder Sven Keltering was de gastheer. De fractieleden waren blij verrast met de wijze, waarop de stichting en de kringloopwinkel zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld.

Duurzame participatie en re-integratie. De doelstelling van De Boem is in eerste instantie het begeleiden van mensen in een re-integratie traject om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij (participatie). Hierbij wordt mensen werk aangeboden. Dat kan via loondienst of ook als vrijwilliger met een vrijwilligersvergoeding.

Stichting De Boem werkt daarin samen met het werkplein van de gemeente Amstelveen en met AM Match, het werkbedrijf van samenwerkende gemeenten in Amstelland en Meerlanden. De mensen van Stichting Boemerang kunnen naast een werkplek ook gebruik maken van ontwikkelmogelijkheden via interne begeleiding en het volgen van opleidingen. Stichting Boemerang heeft 26 mensen in dienst en ongeveer 110 vrijwilligers. Tijdens het werkbezoek wordt duidelijk dat alles erop gericht is de mensen die er werken voorop te stellen en niet de omzet. De mensen krijgen een plek waar zij zich goed voelen en niet in de stress hoeven te schieten bijvoorbeeld doordat zij te veel taken op hun bord krijgen. Alles is gericht op maatwerk en maatschappelijke participatie.

Foto Amstelveen
(Foto GL-Amstelveen - 2023)

Vlnr.: GroenLinks-Amstelveen raadsleden Gert Jan Slump, Fatumo Mohamed Farad, Stieneke Kruijer met Sven Keltering directeur-bestuurder bij Stichting Kringloopwinkel De Boem op 26 januari 2023 in de winkel

Circulaire economie en kringloopverkoop. Bij De Boem komt per jaar ongeveer 2 miljoen kilo aan spullen binnen. Van al deze spullen belandt uiteindelijk maar liefst (al dan niet na reparatie) 92% in de winkel als aanbod voor hergebruik of recycling. Slechts 8% wordt als afval aangeboden aan een recyclingbedrijf.

De Boem heeft sinds vorig jaar een afspraak met een grote leverancier van witgoed. Deze keten levert wasmachines aan De Boem die verhuurd zijn geweest en die ze niet meer kan of wil verkopen. De wasmachines hebben allemaal het energielabel AA/A en zijn wat prijziger dan de andere spullen (rond de € 250,-). Kopers krijgen een garantie van 3 maanden en de machines zijn zeer energiezuinig. Mogelijk zullen in de toekomst meer van dit soort leveringsafspraken worden gemaakt. Bij de doorverkoop van andere elektrische apparatuur heeft verbruik wel de aandacht, maar er vindt op dit moment nog geen check plaats op het energielabel. De populariteit van De Boem kringloopvestigingen heeft geen prijsstijging met zich meegebracht. De winkels zien er fantastisch uit.

Circulair textiel. Tijdens het bezoek gaat het ook over circulair textiel. Meer dan de helft van onze kleding belandt nog altijd bij het restafval. Dat geldt overigens ook voor bijna de helft (!) van de nieuwe textiel, voordat het in de winkel komt dan wel omdat het niet verkocht wordt. De kringloopwinkel draagt daarmee bij aan het een tweede leven van kledingstukken en aan de circulaire textieldoelstellingen. Naast kledingproducenten kunnen consumenten zelf dus ook veel doen.

Energie. De energievoorziening is duurzaam. De nieuwe vestiging van De Boem op de Ziederij is gasvrij, er is een warmtepomp en er liggen maar liefst 100 zonnepanelen op het dak. Sven Keltering geeft aan dat zij wel een jaar moesten wachten voordat zij konden worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Er wordt binnen de Stichting veel belang gehecht aan duurzaamheid. Het verduurzamen van de vestiging aan de Binderij staat op de agenda voor de komende tijd. Sven Keltering merkt op dat een van de ambities is om ook het wagenpark te verduurzamen. Zo rijden met name de vrachtwagens die spullen brengen en ophalen bij particulieren, nog op diesel.

De Stichting Boemerang heeft een ANBI-status en maakt dus geen winst. Amstelveenpas-houders krijgen een korting van 20%. Keltering vertelt dat hij het wel jammer vindt dat de medewerkers de houders niet mag controleren op hun identiteit, omdat bij hem het vermoeden is dat er regelmatig met de Amstelveenpas (die persoonsgebonden is) gefraudeerd wordt. Kentering wil hierover in overleg met de gemeente Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.