Bijgewerkt: 8 december 2021

Lerarendag 2020 ook in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
04-10-2020

Wereldlerarendag (World Teachers' Day), ook bekend als Internationale Lerarendag, is een internationale dag die jaarlijks op 5 oktober wordt gehouden. Deze dag, opgericht in 1994, herdenkt de ondertekening van de UNESCO / ILO-aanbeveling van 1966 betreffende de status van leraren, een standaard -instellingsinstrument dat de status en situatie van leraren over de hele wereld aanpakt.

Deze aanbeveling schetst normen met betrekking tot onderwijspersoneelsbeleid, werving en initiële opleiding, evenals de permanente educatie van leraren, hun werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden. Wereldlerarendag heeft tot doel zich te concentreren op 'het waarderen, beoordelen en verbeteren van onderwijzers van de wereld' en om een gelegenheid te bieden om na te denken over kwesties die verband houden met leerkrachten en lesgeven.

Het idee om Lerarendag te vieren, kreeg in de 19de eeuw in veel landen wortel; in de meeste gevallen vieren ze een plaatselijke opvoeder of een belangrijke mijlpaal in het onderwijs. Dit is de belangrijkste reden waarom landen deze dag op verschillende data vieren, in tegenstelling tot veel andere internationale dagen. Argentinië heeft bijvoorbeeld de dood van Domingo Faustino Sarmiento op 11 september herdacht als Teachers' Day, dus Lerarendag sinds 1915. In India wordt de geboortedag van de tweede president Sarvepalli Radhakrishnan (5 september) gevierd als Lerarendag sinds 1962 en Guru Purnima wordt traditioneel door hindoes gevierd als een dag om leraren te vereren.

Veel landen vieren hun Lerarendag op 5 oktober in combinatie met Wereldlerarendag, die in 1994 door UNESCO is ingesteld. Om de Wereldlerarendag te vieren, organiseert UNESCO en Education International (EI) elk jaar een campagne om de wereld een beter begrip te geven van leraren en de rol die zij spelen in de ontwikkeling van studenten en de samenleving. Om dit doel te bereiken, werken ze samen met de particuliere sector, zoals mediaorganisaties.

D66 zet leraren van Amstelveen in het zonnetje

Docenten die in Amstelveen lesgeven, worden op de dag van de leraar door D66-Amstelveen in het zonnetje gezet. De fractie heeft leraren een kaart gestuurd en –  zoals de democraten traditiegetrouw elk jaar doen- bij enkele Amstelveense scholen taarten bezorgd. Dit alles om leraren te bedanken voor alles wat zij voor Amstelveense jeugd betekenen en om hen in deze bijzondere corona-tijd een hart onder de riem te steken. Elk jaar maakt de fractie van D66 van deze gelegenheid gebruik om leraren extra in het zonnetje te zetten. Zo ook dit jaar.

Foto Amstelveen
(Foto D66-Amstelveen - 2020)

Anne-Mieke van der Vet met Saloua Chaara D66-Amstelveen raadsleden en de leerkrachten van de school voor het gebouw van de School of Understanding in Pandora 4


Alle docenten ontvangen een ‘bedankt’-kaart. 'Lieve leraren, jullie leggen een basis voor een heel leven. Jullie helpen onze kinderen zich te ontwikkelen, hun talenten te ontdekken en zelfvertrouwen te kweken. Elke dag doen jullie je best om leerlingen het beste te bieden, hun kansen te vergroten en er voor ze te zijn. Lieve leraren. Het is een heftige tijd waarin veel van jullie wordt gevraagd. Jullie maken meer dan ooit het verschil voor onze Jeugd. Bedankt!' Dit schreef de fractie in een kaart die via alle Amstelveense scholen naar alle leraren die in Amstelveen lesgeven, gestuurd is. Daarnaast werden leraren van basisschool De Horizon en de School of Understanding door D66-Amstelvee raadsleden verrast met een taart.

D66: leraren maken meer dan ooit het verschil. 'Voor ons is het belangrijk om onze leraren op deze manier te laten weten hoe zeer we ze waarderen en dat ze enorm belangrijk voor ons zijn. Juist in deze corona-tijd wordt er enorm veel van ze gevraagd. De afgelopen tijd moesten ze in sneltreinvaart digitaliseren, innoveren én lessen op afstand bieden. En nog steeds zijn een gezonde en veilige omgeving op school én het voortzetten van het onderwijs wanneer leerlingen of collega-leraren ziek zijn/in quarantaine moeten, vraagstukken die veel van leraren vragen. Hun ongekende inzet verdient een dikke pluim' - aldus Saloua Chaara, D66-Amstelveen raadslid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.