Bijgewerkt: 28 november 2021

Lessen voor burger en overheid

Nieuws -> Politiek

Bron: Marius Rietdijk
21-06-2012

Betoog Marius Rietdijk namens de VVD-Amstelveen naar aanleiding van de Beleidsnota Schuldhulpverlening, raadsvergadering 13 juni 2012

rietdijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Marius Rietdijk, raadslid van VVD-Amstelveen


Drie formules voor rijkdom, lessen voor burger en overheid

Armoede, of rijkdom is geen keuze. Omstandigheden bepalen in sterke mate, hoe arm of rijk wij zijn. Maar het creëren van gunstige omstandigheden hebben we tot op zekere hoogte wel in de hand. De politiek bepaalt regels en verordeningen, waardoor ongewenst gedrag zoveel mogelijk achterwege blijft, maar zorgen er niet voor dat het beste uit mensen komt. De VVD wil mensen de ruimte geven om zich te ontplooien door zo min mogelijk regels en zo min mogelijk belastingen.

Het probleem van mensen in de schuldhulpverlening is, dat zij niet in staat zijn om hun eigen geld, of dat van de belastingbetaler, zorgvuldig uit te geven. De uitgaven overtreffen de inkomsten. Het ongeconditioneerd geven van uitkeringen aan mensen die onvoldoende vaardigheden hebben om goederen, of diensten te verkopen waar maatschappelijke vraag naar is leidt soms tot problematische situaties. De schuldverlening helpt hen hun zaakjes weer op orde te brengen.

Zij kunnen de drie formules leren, waarmee je rijk kunt worden, of tenminste uit de armoede kunt blijven. Dit kan ten eerste door veel kennis en vaardigheden, waar maatschappelijke vraag naar is, op te doen en aan te bieden. Ten tweede door zuinig te leven en ten derde, de gouden formule voor rijkdom, door beide te combineren. Oma wist het al: zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.

De overheid is hier natuurlijk een belangrijke voorbeeld. Waarom is het normaal geworden, dat deze meer uitgeeft dan binnenkrijgt? We hebben ermee leren leven, maar het is risicovol, zoals we ook in Europa zien. Ook de overheid heeft schuldhulp nodig.

Ook is het goed, als scholen meer aandacht besteden aan dit onderwerp, bijvoorbeeld bij het vak economie. Kinderen worden al vroeg aan de verleiding blootgesteld om meer uit te geven dan er binnenkomt. Docenten kunnen aan de hand van inkomsten en uitgaven van leerlingen de wetten van financieel beheer bespreken bij het onderwerp 'Rijk Worden'.

In deze tijd van lastenverzwaringen en oplopende werkloosheid blijft het van belang om ons bij te scholen om binnen de maatschappij een rol te blijven spelen. Maar de veranderingen gaan zo snel, en zullen nog sneller gaan, zodat niet iedereen de aanpassing kan maken. Mensen komen in de problemen. We zien dat ook in Amstelveen. En het neemt door de economische crisis natuurlijk toe.

We zijn blij, dat voor deze mensen een duurzame oplossing wordt geboden door de gemeente. Het kan zelfs lonend zijn voor de gemeente. Als ze mensen beter met geld leert omgaan en hen ervan doordrenkt, dat continue bijscholing essentieel is, wordt onze stad welvarender dan ooit. We zijn blij met de beleidsnota en wensen de mensen die het nu moeilijk hebben veel succes toe bij het omgaan met deze situatie.

We kunnen allemaal profiteren van de eeuwenlange wetten van rijk worden zoals geformuleerd in het boek De Rijkste Man van Babylon van George Clason: een goede investering in kennis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS