Bijgewerkt: 2 december 2023

Lezing over het werk van Marlene Dumas in de Bibliotheek Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
11-10-2014

De kunst van Marlene Dumas is niet aaibaar. Toen in 1988 'The Girlfriend' op de gang van het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro werd opgehangen, was het al na een dag met een balpen beklad. Bepaald geen voorbode van een grote carrière.

Het kwam goed, zowel met het schilderij als met Dumas’ carrière. 26 jaar later organiseert het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling over de vrouw die inmiddels een van de belangrijkste kunstenaars van ons land is. Dumas werd in 1953 bij Kaapstad in Zuid-Afrika geboren, volgde haar opleiding in Haarlem en woont en werkt nog steeds in Nederland. Ze neemt deel aan tentoonstellingen in de hele wereld. Voor de Russische biënnale Manifesta schilderde zij dit jaar de serie ‘Great Men’. Uit protest tegen Poetins anti-homobeleid koos zij louter homo’s.


Marlene Dumas (gebore 3 Augustus 1953 in Kaapstad, Suid-Afrika) is 'n Suid-Afrikaans gebore kunstenaar wat sedert 1976 in Amsterdam, Nederland woon en werk. Sy kombineer elemente van Ekspressionisme met konsepsuele kuns in ink en waterverf werke en olie op doek skilderye

Dumas’ schilderijen zijn dan wel figuratief, maar tegelijk ongrijpbaar. Vaak zijn zij op een foto gebaseerd, die Dumas niet zozeer naschildert als wel de werking ervan distilleert. Zo is zij geïnteresseerd in de werking van porno, die in haar schilderijen verre van opwindend is. Net als dat kinderen en baby’s op haar schilderijen zelden tot nooit vertederen.

In de lezing krijgt u een overzicht van Dumas’ oeuvre, zowel dat van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum als daarbuiten. Het is een uitstekende verrijking van of voorbereiding op een bezoek aan de expositie. De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

De lezing is op woensdag 22 oktober 2014 van 14.30 tot 16.30 uur, kost € 19,- en wordt verzorgd door Bureau Boeiend. Als pashouders van de bibliotheek krijgt u een aanzienlijke korting en betaalt u € 12,50. Reserveren kan via www.bureauboeiend.nl  of via tel. 020 2216498. Adres: Stadsplein 102 in AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.