Bijgewerkt: 23 maart 2023

'Liefde voor landschap' expositie van Saskia Boelsums in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
01-06-2022

Van 1 juli t/m 25 september 2022 is de overzichtstentoonstelling Saskia Boelsums - 'Liefde voor landschap' te zien in Museum JAN in Amstelveen. Liefde voor landschap toont schilderachtige landschappen, gefotografeerd en bewerkt door kunstenaar Saskia Boelsums (1960, Amstelveen). 'In mijn landschappen komt alles samen - wat ik mooi vind, wat ik graag doe, wat ik ooit heb geleerd, waar mijn hart ligt'- aldus de kunstenaar.

Liefde voor landschap. Boelsums creëert in haar kunstwerken haar eigen werkelijkheid. Ze maakt foto’s van landschappen die haar boeien, en is daarna weken, soms maanden, bezig met de bewerking ervan. Pixel voor pixel. Door deze handmatige nabewerking roept ze een atmosfeer op die schilderachtig en poëtisch aanvoelt.

Ze toont geen objectief waarneembare werkelijkheid, maar laat eerder een impressionistische en persoonlijke beleving zien. Hierin bouwt ze voort op de kunsthistorische schildertraditie van geromantiseerde en onstuimige landschappen, zoals de aquarellen van Johan Hendrik Weissenbruch, de wolkenschilderijen van John Constable en de schilderijen van de School van Barbizon.

Foto Amstelveen
(Foto Saskia Boelsums - 2022)

Een paar typische landschap foto's van Saskia Boelsums. Zij is een beeldend kunstenaar en fotograaf. Zij werd gekozen tot Kunstenaar van het jaar 2020


Landschappen rond Amstelveen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Boelsums een serie landschappen in de omgeving van Amstelveen. Naast de herkenningspunten zoals de torenspitsen van de St. Urbanuskerk of de monumentale toegangspoort naar buitenplaats Wester-Amstel, lenen de werken zich net zo goed voor universele beelden van het Hollandse landschap met dramatische wolkenvelden.

Saskia Boelsums. Na het afronden van de Groningse Academie Minerva maakte Boelsums vooral 3D-installaties, vaak samen met schrijver/beeldend kunstenaar Peter Veen. Vanaf 2013 legde ze zich volledig toe op fotografie. Via stillevens en portretten, die ook in Liefde voor landschap te zien zijn, ‘landde’ ze als het ware buiten.

Boelsums groeide deels op in Iran en Curaçao, Nederland werd een soort ‘beloofde land’. In navolging van Jan Wolkers die zich eerst onderdompelde in de natuur en vervolgens ging schilderen, wilde ook Boelsums haar ‘buitengevoel’ vertalen naar haar kunst. Via fotografie wist ze het Nederlandse landschap naar haar hand te zetten.

Over Museum JAN. Museum JAN is een museum in Amstelveen voor hedendaagse kunst en design. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door de oprichter Jan van der Togt. Hij verzamelde topkunst van Nederlandse grootheden als Andries Copier als ook van de avantgardistische Tsjechische glaskunstenaars Václav Cigler (1929) en Stanislav Libenský (1921-2002). Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een breed en aansprekend tentoonstellingsprogramma. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden dinsdag t/m zondag 11:00–17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.