Bijgewerkt: 29 april 2024

Literair Café 102 en Heel Nederland Leest in de Bibliotheek Amstelland

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
19-10-2023

Alexander Reeuwijk in het Literair Café 102. Zaterdag 28 oktober 2023 om 11.00 uur komt Alexander Reeuwijk op bezoek in het Literair Café 102 in de bibliotheek aan het Stadsplein in Amstelveen. Ontmoet jouw favoriete auteur. Elke maand organiseren de Bibliotheek Amstelland en Boekhandel Libris Venstra een exclusieve mogelijkheid om in gesprek te gaan met een bekend auteur onder de naam Literair Café 102. Het publiek stelt vragen, deelt ervaringen, of start een literaire discussie met de auteur.

De auteur van de avond. Centraal in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum staat een bronzen godenbeeld van Nataraja, de dansende Shiva. Al de eerste keer dat Alexander Reeuwijk het middeleeuwse beeld uit Zuid-India zag staan, raakte hij erdoor gefascineerd. Zodanig dat hij besloot op onderzoek uit te gaan. Hij bezocht bibliotheken en archieven, musea en tempels, en consulteerde experts in binnen- en buitenland om het beeld letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk op de huid te zitten.

Foto Amstelveen
(Foto Tessa Posthuma de Boer - 2023)

Alexander Reeuwijk (1975) is een Nederlandse schrijver en presentator. Reeuwijk groeide op in Haarlem

Parallel aan deze zoektocht portretteerde Reeuwijk een hedendaagse familie van Zuid-Indiase beeldenmakers bij wie hij de afgelopen jaren veelvuldig verbleef. Oog in oog met de goden is een saga van vier generaties die zich staande proberen te houden op het Indiase platteland, dat met ongekende kracht de moderniteit in wordt gekatapulteerd, terwijl zij prachtige bronzen beelden blijven maken.

Datum: zaterdag 28 oktober 2023. Tijdstip: 11:00 – 12:00 uur . Locatie: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein, Stadsplein 102, 1181ZM Amstelveen. Toegang: Leden € 5 niet-leden  €7,50. Kaartverkoop: amstelland.op-shop.nl  (https://amstelland.op-shop.nl/9713/literair-caf-102-alexander-reeuwijk-over-oog-in-oog-met-de-goden/28-10-2023 )

Bibliotheek Amstelland zet trouwe leden en bezoekers tijdens Nederland Leest in het zonnetje door ze het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl cadeau te doen. De activiteiten in de bibliotheken rondom Heel Nederland Leest stimuleren de ontmoeting en het aangaan van gesprekken onder de bezoekers.

Heel Nederland Leest. De grootste jaarlijkse nationale leescampagnes waar alle vestigingen van de Bibliotheek Amstelland aan meedoen. Van 1 tot en met 30 november 2023 leest heel Nederland hetzelfde boek en gaat hierover met elkaar in gesprek. Het thema van Nederland Leest is dit jaar 'Samen een goed boek lezen’.

Foto Amstelveen
(Foto Frank Ruiter - 2023)

Sholeh Rezazadeh (1989) is een Iraanse-Nederlandse schrijver. Ze schrijft zowel poëzie als proza. Zij studeerde in Iran af in de geneeskunde

Leden en bezoekers kunnen dit jaar in november tijdens Heel Nederland Leest het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl gratis in de bibliotheek ophalen. Dit kan tijdens openingsuren en zo lang de voorraad strekt. Een indrukwekkend verhaal over de 19-jarige Surinaamse Waldemar en de 40-jarige Hollandse Rika, hun verboden liefde en de Tweede Wereldoorlog die uitbreekt. Deze biografie met een historisch tintje kent verschillende thema’s die nog altijd actueel zijn. Denk aan wonen in een land waar je niet thuis bent, maar ook (controversiële) liefde en schading, slavernij en veerkracht vinden in de moeilijkste periodes.

Activiteiten. Het thema Samen een goed boek lezen is uitstekend geschikt om uitgebreid te behandelen in de bibliotheek. Zo worden er diverse activiteiten georganiseerd rondom het samen lezen. Denk hierbij aan leesclubs en lezingen over diverse onderwerpen, voorlezen uit Sonny Boy bij Lang leven leren en bij de speciale editie van Literair Café 102 met Sholeh Rezazadeh inclusief Iraanse thee en Iranese lekkernijen. Kortom: de bibliotheek is het hart van de campagne en de ideale plek om samen te komen.

Heel Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB en de Bibliotheek ter bevordering van het lezen van boeken met elk jaar een ander thema. Meer informatie is te vinden in de agenda op de website van de bibliotheek.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.