Bijgewerkt: 16 juni 2024

Literair Café 102 met P.C. Hooftprijswinnaar Tijs Goldschmidt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
01-02-2023

Ontmoet P.C. Hooftprijswinnaar Tijs Goldschmidt op donderdag 16 februari 2023 tijdens deze exclusieve avond en ga met hem in gesprek over zijn laatste boek ‘Wolven op het ruiterpad’.

De auteur van de avond: Tijs Goldschmidt. Tijs Goldschmidt weet als geen ander biologie, wetenschap en literatuur samen te laten smelten. Tijs Goldschmidt (1953) groeit op in Amsterdam, gaat er naar het gymnasium en start daar zijn studie biologie. Na zijn studie verblijft evolutiebioloog Goldschmidt vijf jaar in Tanzania om onderzoek te doen. Hij schrijft hier een dissertatie over en publiceert vele artikelen in nationale en internationale tijdschriften.  In 1993 geeft Tijs Goldschmidt zijn baan als bioloog aan de Universiteit van Leiden op om zich op het schrijven te gaan richten. En met succes, want hij heeft al meerdere prijzen gewonnen met zijn bijzondere werk.

Foto Amstelveen
(Bron YouTube - 2022)

Tijs Goldschmidt schrijver en evolutiebioloog

Wolven op het ruiterpad. ‘Goldschmidtvariaties’ worden ze wel genoemd, de essays van Goldschmidt, waarin niets is wat het lijkt en waarin cultuur en evolutie altijd meer met elkaar te maken blijken te hebben dan je op het eerste gezicht vermoedt. De onderwerpen van Goldschmidts essays zijn in Wolven op het ruiterpad verrassender dan ooit: onze omgang met asielzoekers en zwerfwolven; de racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti; een fabeldier dat dreigt te veranderen in de manager van pretpark Himalaya. De rol van pornografie en schaamte in het werk van Marlene Dumas komt ter sprake, maar ook de tribale inspiratie van couturier Walter van Beirendonck.

Literair Café 102. Elke maand een exclusieve mogelijkheid om in gesprek te gaan met een bekend auteur, dat is Literair Café 102 in de Bibliotheek Amstelland! Stel al je brandende vragen, deel je ervaringen, of misschien wil je wel een literaire discussie starten met jouw favoriete schrijver? Het is allemaal mogelijk op deze bijzondere avond. Samen met boekhandel Libris Venstra ontvangen we inspirerende auteurs die staan te popelen om met jou in gesprek te gaan over hun nieuwste werk.

Literair Café 102: P.C. Hooftprijswinnaar Tijs Goldschmidt. Datum: donderdag 16 februari 2023, 19.30-21.00. Locatie: Bibliotheek Amstelveen Stadsplein. Prijzen: Leden € 5 / Niet-leden € 7,50 (incl. kopje koffie of thee). Meer informatie vind je op de website: https://www.debibliotheekamstelland.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.