Bijgewerkt: 1 november 2024

LongStories in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan vd Togt
31-10-2007

Levensverhalen over longkanker

1 t/m 4 november 2007

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 9.000 mensen longkanker geconstateerd. Bijna evenveel mensen overlijden jaarlijks aan deze ziekte. Confronterende cijfers, maar wat zijn de gevolgen daarvan voor patiënten en hun naasten? Daarover vertelt LongStories. Een bijzonder project waarin bekende beeldende kunstenaars zich verdiepten in de levensverhalen van mensen met longkanker. Het resultaat is een serie unieke kunstwerken, geïnspireerd op individuele verhalen van patiënten en hun naasten.

Dalsum BottraM Amstelveen
(Museum Jan vd Togt - 2007)

Josine van Dalsum en Richard Bottram voor  een portret van longkankerpatiënte Judith Beulink door kunstenaar Koos Breukel


LongStories is een initiatief van het Longkanker Informatie centrum, dat inhaakt op de wereldwijde November Lung Cancer Awareness Month. LongStories krijgt een jaarlijks vervolg, en is een indringende roep om meer begrip en betere behandelmogelijkheden.

Vanaf donderdag 1 tot en met zondag 4 november 2007 is LongStories door het publiek te bezichtigen in Museum Jan van der Togt te Amstelveen.

De vijf deelnemende kunstenaars:

In het oeuvre van fotograaf en videomaker Diana Blok (1952, Montevideo) staat het lichaam centraal, fysiek en emotioneel. In haar talrijke series portretten van familie en kennissen is zij op zoek gegaan naar een beeld van menselijkheid dat de aandacht vraagt zowel voor de binnen- als voor de buitenkant.

Koos Breukel (Den Haag, 1962) werd bekend met zijn grote zwartwit portretten waarbij het lijden van zijn modellen met compassie wordt onthuld en tot een metafoor van het mens zijn wordt. Elk van zijn modellen heeft een verhaal dat Koos Breukel tegelijkertijd afbeeldt en transcendeert.

De in Rotterdam woonachtige Margi Geerlinks (Kampen, 1970) werd internationaal bekend met haar serie levensgrote digitaal bewerkte foto’s, Crafting Humanity. Hierin onderzocht zij op poëtische wijze de manier waarop mensen zich verhouden tot elkaar en tot hun eigen lichaam.

Met haar schilderijen en installaties creëert Colien Langerwerf (Raamsdonk, 1963) moderne iconen en seculiere altaars rond hedendaagse gebeurtenissen en het leven van de gewone mens. Hier schemert door de hedendaagse samenleving een mystiek die zij in haar portretten wilt blootleggen.

De Berlijner Uwe Kempen (Krefeld, 1960) heeft internationaal naam gemaakt als fotograaf van artistieke naaktfoto’s en heeft hiermee een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld: fotografische scenes met altijd wat brutale, zeer directe en provocerende elementen in zijn beeldkunst.

Websites: Museum Jan van der Togt, LongStories



Longkanker Patiënten Prijs voor ‘marathon-man’ Richard Bottram

Amstelveen 31 oktober 2007– Richard Bottram, initiatiefnemer van ‘Marathon 365’, heeft vandaag de Longkanker Patiënten Prijs van het Longkanker Informatiecentrum ontvangen. Dit gebeurde tijdens de opening van de expositie ‘LONGstories’, in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Deze opening is tegelijkertijd ook de start van de activiteiten van het Longkanker Informatiecentrum in het kader van Wereld Longkankermaand 2007 in november. De prijs wordt uitgereikt voor de belangrijke resultaten die Richard Bottram en het team van ‘Marathon 365, run against cancer’ hebben geboekt op gebied van bewustwording rondom longkanker en kanker in het algemeen.

Jaarlijks worden rond de 9000 mensen gediagnosticeerd met longkanker en dit aantal neemt toe. “Longkanker is de meest dodelijke soort kanker. Er overlijden per jaar meer mensen aan longkanker dan aan borst- en darmkanker bij elkaar.

Het is dan ook van groot belang dat mensen hiervan bewust worden en beseffen dat longkankerpatiënten en hun naasten onze steun nodig hebben en dat we ons met elkaar moeten inzetten voor betere behandelmogelijkheden,” zegt longarts Ernst Lammers, voorzitter van het Longkanker Informatiecentrum. “Daarom zijn wij als Longkanker Informatiecentrum ook zo enthousiast over initiatieven als Marathon 365”.

LONGstories

Bewustwording draagt bij aan meer begrip en steun voor longkankerpatiënten en snellere verbetering in de longkankerzorg. Dit is dan ook het onderwerp van ‘LONGstories’, een initiatief van het Longkanker Informatiecentrum. Met levensverhalen van longkankerpatiënten en de vertaling ervan in kunstwerken gemaakt door bekende kunstenaars, laat LONGstories de impact zien die longkanker heeft op het leven van de patiënt en zijn familie.

Tijdens de opening van de LONGstories-expositie, die van 1 t/m 4 november in Museum Jan van der Togt in Amstelveen te zien is, is de Longkanker Patiënten Prijs uit handen van Lammers aan Richard Bottram uitgereikt. “Richard verloor zijn vrouw door longkanker. Hij heeft in haar nagedachtenis een bijzondere inspanning geleverd en niet alleen sponsorgelden voor onderzoek en directe ondersteuning van kankerpatiënten weten te verkrijgen maar ook veel belangstelling van publiek en media. Dit is van grote betekenis voor de algemene bewustwording rondom longkanker en kanker in het algemeen.”

De Stichting ‘Marathon 365’ heeft als doel sponsorgelden te verzamelen voor onderzoek en ondersteuning van kankerpatiënten. Met de steun van zijn team heeft Richard Bottram 365 aaneengesloten dagen 42 kilometer en 195 meter gelopen door 14 landen in Europa, een afstand van in totaal 15.401 kilometer en 175 meter.

Lammers: “Het marathonjaar is officieel voorbij maar Richard Bottram loopt nog steeds marathons en hij zet zich volledig in voor de ondersteuning van kankerpatiënten. Zijn initiatief gaat door. Die inspanningen willen we graag erkennen met de Longkanker Patiënten Prijs.”

De prijs die Richard Bottram heeft ontvangen in de vorm van een bronzen beeldje getiteld ‘Levenszucht’, is gemaakt door beeldend kunstenares en longkankerpatiënt Judith Beulink.

Longkanker Patiënten Prijs

De Longkanker Patiënten Prijs is bedoeld voor een persoon, team of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van leven van mensen met longkanker. Het Longkanker Informatiecentrum ondersteunt de patiënt onder meer door informatie over longkanker toegankelijk en beschikbaar te maken. Onder meer via www.longkanker.info.

Hoe groot de behoefte aan die informatie is, blijkt uit de sterk groeiende bezoekersaantallen van de site (nu zo’n 40.000 bezoekers per maand). Ook zijn bijvoorbeeld een nieuwsbrief en informatiebladen beschikbaar, via de ziekenhuizen of op aanvraag. Dit kan de patiënt helpen om samen met de arts een goed geïnformeerde beslissing te maken over de behandeling en over andere aspecten die met de ziekte te maken hebben.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.