Bijgewerkt: 1 november 2024

Lotgevallen van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel tussen 1900-1950

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Ruud Siekerman
19-11-2019

Op een druk bezochte bijeenkomst in het Dorpshuis in Duivendrecht werd donderdag 14 november 2019 het lang verwachte boek over de Joodse inwoners van Ouder-Amstel gepresenteerd. In een korte inleiding schetste de auteur Ruud Siekerman hoe hij ertoe kwam om het boek te schrijven. Er was lang niet veel bekend over joodse families of joodse onderduikers in de gemeente. In 2014 en 2015 publiceerde de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel in twee afleveringen van Speuren en Ontdekken verhalen over de Gemeente Ouder-Amstel in oorlogstijd en de bevrijding in 1945.

Foto Amstelveen
(Foto Piet de Boer - 2019)

Vlnr.: auteur Ruud P. Siekerman, mevrouw Bea Vega (overlevende), mevrouw Joyce Langenacker (burgemeester) en mevrouw Mieke Bonn (overlevende) tijdens de presentatie van het boek 'Joodse inwoners van Ouder-Amstel tussen 1900-1950' op 14 november 2019


Het viel hem op dat toch onduidelijk bleef hoeveel joodse families tijdens de oorlog in de gemeente hadden gewoond. In 2015 begon hij archieven te raadplegen om te weten te komen welke joodse inwoners Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) heeft gekend in de periode 1900-1950. Ook volgden vele interviews met overlevenden en nabestaanden. Joyce Langenacker burgemeester van Ouder-Amstel dankte Ruud Siekerman dat er nu een boek ligt, waarin de lotgevallen van de joodse inwoners van Ouder-Amstel tussen 1900-1950 zijn vastgelegd. Niet eerder werd zo uitvoerig het verhaal verteld over onze joodse medeburgers in de Tweede Wereldoorlog. Zij nodigde alle aanwezigen uit te applaudisseren voor de auteur. De eerste twee exemplaren van het boek overhandigde de burgemeester daarna aan mevrouw Mieke Bonn en mevrouw Bea Vega, beiden joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Ruud Siekerman vertelde dat het in eerste instantie leek dat er in Ouder-Amstel nauwelijks joden hebben gewoond. Uit het boek blijkt dat Ouder-Amstel veel joodse gezinnen telde. Bijvoorbeeld het gezin van de familie Vega in Ouderkerk, waarvan de vader beheerder was van de Portugees Israëlische Begraafplaats. In Duivendrecht woonden vóór de oorlog vele joodse gezinnen die in de oorlog gedwongen werden te vertrekken. Doorgaans eerst naar Amsterdam, maar veelal werden zij vervolgens afgevoerd naar Duitsland waarvan zij niet terugkeerden. Ruud Siekerman vertelt in zijn boek wie zij waren en waar zij woonden.

Foto Amstelveen
(Foto Piet de Boer - 2019)

De flyer van het boek 'Joodse inwoners van Ouder-Amstel tussen 1900-1950'


Mevrouw Bonn verhaalde indrukwekkend hoe zij als baby met haar moeder en grootmoeder, door tussenkomst van het verzet, voor korte tijd onder valse namen terecht kwam in Duivendrecht. Toen het in de Hortensiastraat ook niet veilig meer was dook zij met enkele familieleden onder op de Veluwe en verbleef maanden in een boshut. Toen wederom verraad dreigde, verhuisde zij met tussenkomst van verzetsmensen opnieuw naar Duivendrecht.

Het boek Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950, is geheel geïllustreerd en 356 pagina’s dik. Het bevat veel unieke foto’s van inwoners die in de oorlog vermoord werden en geeft antwoord op de vraag ‘Wie waren zij? en ‘Wat gebeurde er in WO II?. Het is in kleur uitgevoerd en kost € 22,50 tot 1 januari 2020, daarna € 29,50. Te verkrijgen bij: Boekhandel Sprey, Ouderkerk; Museumwinkel, Ouderkerk; Vivant Diana (Dorpsplein) en Eetcafé Lotgenoten (Rijksstraatweg) in Duivendrecht; Stadsarchief Amsterdam; Joods Historisch Museum, Amsterdam; Boekhandel Blankevoort, Amstelveen. (Verslag Wim Welling)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.