Bijgewerkt: 23 juni 2024

Luchtzuiverend geluidsscherm in Eindhoven

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Tauw
19-07-2008

Als eerste grote stad en belangrijk verkeersknooppunt in Nederland laat de gemeente Eindhoven langs een belangrijke toegangsweg een geluidsscherm bouwen dat tevens een luchtzuiverende werking heeft, fijn stof afvangt en CO2 vasthoudt. Met dit project neemt Eindhoven het voortouw in het actief aanpakken van de luchtvervuiling in combinatie met noodzakelijke ingrepen in de infrastructuur.

Het Luchtzuiverend Geluidsscherm is een vinding van ingenieurs- en adviesbureau Tauw, dat de gemeente Eindhoven enige tijd geleden aanbood een klein stuk van dit scherm te realiseren bij wijze van demonstratie- en proefproject. Tauw bood dit aan nadat zij in Eindhoven een nieuw kantoor opende.

Geluidsscherm Amstelveen
(Tauw - 2008)

Het milieuvriendelijke geluidsscherm naast bescherming tegen verkeerslawaai, zuivert ook de lucht van uitlaatgassen


Het Luchtzuiverend Geluidsscherm bestaat uit een kooiconstructie met een steenachtige reststof (CleanStone®). Deze reststof blijkt bij laboratoriumproeven zowel NO, als NOx volledig om te zetten in respectievelijk nitraat en nitriet. Ook fijn stof en CO2 worden door CleanStone® in het scherm gebonden. Het scherm spoelt tijdens een regenbui weer schoon, waarbij het spoelwater wordt opgevangen en door middel van een zandfilter wordt gereinigd.

Over het definitieve ontwerp en de exacte tijdsplanning vindt nog overleg plaats. De bouw van het geluidsscherm (totaal 800 m) aan de Leenderweg begint zo mogelijk nog dit jaar en duurt ongeveer 4 maanden.

CleanStone

In november 2007 was Tauw met CleanStone, de officiële naam van het luchtzuiverend geluidsscherm, een van de winnaars van de prijsvraag 'Schermen voor een betere luchtkwaliteit' van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.