Bijgewerkt: 22 december 2024

'Luis thuis?' campagne gestart door RIVM

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
28-02-2015

Op zaterdag 28 februari 2015 lanceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 'Luis thuis?'. Ouders kunnen binnen dit onderzoek melden, of hun kinderen last hebben van hoofdluis. In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Door dit onderzoek, waarbij het RIVM de hulp van het publiek inroept, wil het RIVM meer zicht krijgen op de hoofdluisproblematiek. Het RIVM lanceert ‘Luis thuis?’ in de aanloop van de Landelijke Luizendag. Op 4 maart 2015 worden veel kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. In de avond van 4 maart heeft het RIVM een vragenuurtje over hoofdluis op Twitter. Onze hoofdluisexperts beantwoorden tussen 19.30 en 20.30 uur vragen via @rivm met #luisthuis.

Hoofdluis komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Zonder ingrijpen kunnen hoofdluizen zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om vooral kinderen regelmatig te controleren op hoofdluis. Grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kam twee weken lang elke dag het haar door met een fijntandige kam. Eventueel kunt u hierbij een hoofdluismiddel gebruiken. Het uitwassen van beddengoed en knuffels wordt niet meer geadviseerd bij de behandeling van hoofdluis.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Macro-opname van een mannelijke hoofdluis, (Pediculus humanus capitis)


Iedereen die wel eens te maken heeft met hoofdluis kan het RIVM helpen door hoofdluis te melden bij ‘Luis thuis?’. Als mensen hoofdluis melden, kunnen zij een vragenlijst invullen. Is dit de eerste keer dat je te maken hebt met hoofdluis? Zit je op de basisschool, of al op de middelbare? Ga je alleen kammen om van de luizen af te komen, of gebruik je ook een antihoofdluismiddel? En welke dan? Met behulp van deze antwoorden wil het RIVM weten hoe vaak hoofdluis voorkomt en meer zicht krijgen op de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van hoofdluis. Hiermee het kan het RIVM nagaan, of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en indien nodig de voorlichting aanpassen. Het RIVM voert dit onderzoek uit in het kader van haar Strategisch Onderzoeksprogramma. Met dit programma werkt het RIVM aan expertiseontwikkeling en innovatieve onderzoeksprojecten.



Op woensdag 4 maart 2015 is het landelijke Luizendag. Het idee van Luizendag is, dat alle scholen op één dag de kinderen controleren. Als iedereen, dat tegelijk doet en wanneer nodig tegelijkertijd behandeld wordt tegen hoofdluis, dan wordt het hoofdluisprobleem gezamenlijk goed aangepakt. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis vraagt daarom aan alle scholen om op deze dag de kinderen te controleren op hoofdluis.

Wat is de snelste manier om van hoofdluis af te komen? Is het mogelijk om te voorkomen, dat je kind hoofdluis krijgt? En moeten de knuffels nu wel of niet in de vriezer worden gestopt? Op woensdag 4 maart tussen 19.30 en 20.30 uur zitten experts van het RIVM klaar om vragen direct te beantwoorden. Mensen kunnen de vragen stellen via @RIVM met gebruik van #luisthuis.

Hoofdluis?

De hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is een zeer klein insect, dat behoort tot de dierluizen, of Phthiraptera. Het is een van de bekendste soorten insecten die parasitair leeft van bloed van de mens en tevens een van de wijdst verspreide soorten. De hoofdluis wordt gezien als een plaaginsect. De medische term voor infectie met deze luis is Pediculosis capitis.

De luis houdt zich op in het hoofdhaar dichtbij de huid en leeft van het bloed, dat wordt opgezogen door de zuigende steeksnuit. De hoofdluis is niet gevaarlijk en kan geen ziektes overbrengen. Een besmetting met de hoofdluis wordt pediculose genoemd en is geenszins het gevolg van een onhygiënische levenswijze, zoals vaak wordt gedacht. De luis kan zich sneller verspreiden bij groepen mensen die er een onhygiënische levenswijze op na houden, maar heeft echter een voorkeur voor schoon en gewassen haar. Eeuwen geleden was de hoofdluis onder de gewone bevolking een normale verschijning, maar in de meeste westerse landen is de luis tegenwoordig relatief zeldzaam.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.