Maarten Krabbé in het Museum Jan van der Togt
Nieuws -> CultuurBron: Museum Jan van der Togt
27-06-2008
‘Tuinen’
2 juli t/m 31 augustus 2008
De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 10 juli om 19.30 uur in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. De tentoonstelling zal worden ingeleid door Tim Krabbé.
Maarten Krabbé (Laren, 1908 – Amsterdam, 2005) groeide op in Het Gooi als kind van kunstschilder Hendrik Maarten Krabbé en zangeres Miep Rust. Na drie jaar op de hbs in Haarlem volgde hij van 1926 tot 1930 een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
(Museum Vd Togt - 2008)
Maarten Krabbé
Al vanaf jonge leeftijd bestudeert Krabbé verschillende schilderstijlen om hier vervolgens zelf mee te experimenteren. Zo laat hij zich inspireren door zowel het Kubisme als kindertekeningen en ontdekt hij het experiment met ‘automatisch tekenen’, het vinden van vormen in toevallige lijnen. In zijn rijpere jaren als kunstenaar verkent hij de stijlen en composities van bekende collega’s als Cézanne, Matisse, Picasso en Klee om uit te vinden wat deze zo speciaal maken. Toch blijft altijd zijn eigen hand zichtbaar met de levendigheid die zijn werk zo kenmerkt.
Door de jaren heen hebben verschillende thema’s de schildershand van Krabbé gepasseerd. Zo schilderde hij net als zijn vader vele portretten, maakte hij in de oorlogsjaren 1940-1945 een serie etsen rond Don Quichot van Cervantes, in 1949 tekeningen en gouaches voor de Bijbel, in de zeventiger jaren 72 gouaches over Duizend-en-één-nacht en een grote serie ‘Tuinen’ in zijn laatste jaren als schilder. Deze laatste serie wordt gekenmerkt door een geheel eigen sfeer binnen zijn oeuvre. Het optimisme en de kleurkracht die hiervan uitstralen doen weer denken aan de jongen die zo genoot van de Gooise natuur.
Maarten Krabbé was naast schilder ook een belangrijk didacticus, een vernieuwer van het tekenonderwijs voor kinderen. Zo schreef hij veel kunstdidactische boeken voor zowel de basisschool, het middelbaar onderwijs en de Kweekschool. Zelf kreeg hij drie kinderen: Tim Krabbé (auteur) en Jeroen Krabbé (acteur, regisseur, kunstschilder) uit zijn eerste huwelijk met Margreet Reiss, en Mirko Krabbé (ontwerper, kunstschilder) uit zijn tweede huwelijk met Helena Verschuur.
(Museum Vd Togt - 2008)
Maarten Krabbé-Schilderij
Het werk van Maarten Krabbé is o.a. vertegenwoordigd in de collecties van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Joods Historisch Museum Amsterdam. Zijn later beroemd geworden serie etsen rond Don Quichot is in het bezit van ‘Casa Natal de Cervantes’ te Alcala de Henares (Spanje).
Van 2 juli t/m 31 augustus( wordt het werk van Maarten Krabbé geëxposeerd in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. De geëxposeerde werken zijn voornamelijk geschilderde tuinen uit de collectie van de erven Krabbé.
Naast het werk van Maarten Krabbé zal er ook werk worden geëxposeerd van zoon Mirko Krabbé (Amsterdam, 1960) en schoondochter Anke AMO Akerboom (Oegstgeest, 1957). Zij worden als volgt omschreven:
Mirko Krabbé en Anke AMO Akerboom samenvatten in één beeld is quasi onmogelijk. Wellicht kan je hen het best beschrijven als Leatherman-of multitool-achtigen.
(Museum Vd Togt - 2008)
Maarten Krabbé-Schilderij
Schilderen, etsen of stencilen. Meubelobjecten, keramiek en installaties. Emailleren en edelsmeden. Allemaal disciplines die ze ter harte nemen. Als een hindoe god met vele armen, in de iconografie gebruikt om te laten zien dat iemand vele kwaliteiten heeft, raken ze in hun werk vele disciplines aan op een manier die je niet onberoerd laat.
Bij hun laatste werk hebben Mirko Krabbé en Anke AMO Akerboom zich laten inspireren door een zojuist beëindigd verblijf van twee maanden bij een kleine indianenstam in de Amazone.
Geopend: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1181 JE Amstelveen
www.jvdtogt.nl