Bijgewerkt: 3 juli 2022

Maatwerk voor Syrisch gezin in Amstelveen nu wél mogelijk

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
11-12-2017

Op maandag 4 december 2017 brachten de SP-Amstelveen en de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen het bericht naar buiten over een gehandicapte Syrische vluchteling. De oudste zoon is ruim een jaar vergeefs bezig geweest om de noodzakelijke hulp te krijgen voor zijn vader die rolstoelafhankelijk is. Op verzoek van het gezin is de schrijnende situatie gefilmd en via YouTube verspreid.

In eerdere berichtgevingen meldden wij al, dat de woning waar de zoon aanvankelijk met zijn vader kwam wonen totaal ongeschikt was voor iemand met een beperking. Maar op het raadhuis kreeg hij te horen, dat urgentiebewijzen er niet zijn voor vluchtelingen, maar alleen voor mensen die hier zijn geboren. Ook Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland kon hem op dit gebied niet ondersteunen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Marina Casadei raadslid van SP-Amstelveen tijdens de commissievergadering van Burgers en Samenleving op 29 november 2017


De situatie wordt voor de oudste zoon onhoudbaar, omdat hij naast het zorgen voor zijn vader ook nog moest inburgeren en werken. Hij raakte hierdoor overbelast en kan de situatie niet meer aan. Gelukkig zijn twee zusters en zijn jongere broer inmiddels in Nederland. Vader en zoon verheugen zich op hun komst, maar de woning is té klein om er samen te wonen. Na de mededeling, dat hij niet in aanmerking komt voor een urgentie en dat het zoeken naar een grotere aangepaste woning wel eens acht jaar kan duren, is hij zelf aan het zoeken gegaan. Zo heeft hij via woningruil een iets grotere woning kunnen vinden. Zijn zusters en broer kunnen nu in ieder geval bij hun vader komen wonen.

Maar ook de grotere woning is niet aangepast. Het blijft behelpen. Omdat de zaak helemaal vast lijkt te zitten klopte de oudste zoon aan bij de SP Hulpdienst, waarna een en ander in gang is gezet. Omdat het nog steeds niet wilde vlotten met de noodzakelijke aanpassingen van de woning en hulp voor de vader heeft de SP via een filmpje de situatie in beeld gebracht. En dat heeft geholpen!

Na een bezoek van vertegenwoordigers van de gemeente zijn er toezeggingen gedaan over verpleging en dagbesteding voor de vader met een beperking. Bovendien is er een aangepaste woning vrij gekomen, waar het gezin naartoe kan verhuizen. Het gezin is heel blij met de geboden hulp en de nieuwe woning. De SP-Amstelveen is ook blij met het geboden maatwerk. Het kan dus wél!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.