Bijgewerkt: 26 mei 2024

Manifestatie Grafiek2022 bij SAKB KunstLokaal in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: SAKB KunstLokaal
04-11-2022

Weinig mensen weten dat in het gebouw van SAKB KunstLokaal  aan de Ouderkerkerlaan 15 in Amstelveen een compleet grafisch atelier ingericht is. Het is een ruimte aan de achterkant van het gebouw. Je kunt hier etsen of linosnedes maken. In het kader van de landelijke manifestatie Grafiek2022 biedt het grafisch atelier in november 2022 speciale workshops aan. Ook is er een tentoonstelling van grafisch werk te zien.

Overal in het land worden workshops, tentoonstellingen, open ateliers en andere activiteiten op het gebied van grafiek georganiseerd. Kunstenaars, musea, galeries, werkplaatsen en kunstcentra doen mee. Het thema dit jaar is ‘Ontmoeten’.

Expositie ‘Ontmoeten’. In SAKB KunstLokaal is in de hele maand november de tentoonstelling ‘Ontmoeten’ te zien. In de gang van het hoofdgebouw hangt grafisch werk van deelnemers aan de open ateliers grafische technieken. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Foto Amstelveen
(Foto Karin Nat - 2022)

Charlotte aan de etspers in het grafisch atelier bij SAKB

Workshops grafische technieken. Je kunt ook zelf een ets, foto-ets, een hoogdruk met diverse materialen of een linosnede komen maken tijdens een van de workshops die op de zondagen in november gegeven worden.

Een ets maken is een spannend proces. Tijdens de workshop etsen zal er gewerkt worden met de droge naald techniek. Met een speciale pen kras je je tekening in de etsplaat. Als dat gelukt is, volgt het afdrukken op nat papier onder de pers. Het is best spannend om het resultaat te zien. Je kunt daarna nog veel nuances en veranderingen aanbrengen voor volgende afdrukken. Er wordt ook een workshop gegeven waarin je met foto-etsen aan de slag kunt.

Een linosnede maken is een hoogdruktechniek. Dat is eenvoudiger, al moet je wel enige behendigheid ontwikkelen om in het linoleum te gutsen. Het werken met linoleum biedt andere mogelijkheden dan het werken met een etsplaat. Naast het maken van een linosnede zijn er ook andere hoogdruktechnieken met diverse materialen die je kunt uitproberen in een workshop.

Foto Amstelveen
(Foto Karin Nat - 2022)

Beelden van het 'Ontmoeten' project bij SAKB Kunstlokaal

De workshops grafische technieken vinden plaats op 6, 13, 20 en 27 november 2022: Zondag 6 november van 14-16 uur : etsen door Brigit Hamer en Tineke Coucke. Zondag 13 november van 14-16 uur: hoogdruktechnieken met diverse materialen door Brigit Hamer. Zondag 20 november van 14-16 uur: linosnede door Brigitta Sueters. Zondag 27 november van 14-16 uur: foto-etsen door Cees Bruin.
De kosten van een workshop zijn : volwassenen € 5,- , kinderen € 2,50. Koffie, thee en limonade zijn inbegrepen. Graag van te voren opgeven bij Tineke Coucke via grafiek2022@sakb.nl

Ontmoeten. 'When two people meet, each one is changed by the other so you’ve got two new people' John Steinbeck, The Winter of Our Discontent, 1961. Het thema voor Grafiek2022 dient ter inspiratie en mag breed worden geïnterpreteerd. ‘Ontmoeten’ roept associaties op met samenkomen, samenzijn, samenwerken, verbinden, treffen, begroeten, naar elkaar toe bewegen, of betrokkenheid. Het kan uitdrukking geven aan de relatie tot de natuur, andere culturen, andere kunstvormen – of het hele schouwtoneel. Van een-op-een ontmoetingen tussen kunstenaars tot ontmoetingen en relaties door tijd en ruimte heen. Een ontmoeting brengt ook plezier, nieuwsgierigheid en verrijking, zeker na de afgelopen maanden van lockdown.

Enkele grote filosofen hebben het ontmoeten als kernthema, met name Levinas (1906-1995) en Buber (1878–1965). Bij beiden is de ‘tussenruimte’ belangrijk. Hier ontvouwt zich de ontmoeting, dit is de plek waar de wereld jou aanspreekt, en jij kunt antwoorden. Buber heeft het over een oproep tot wederkerigheid. In 1923 schrijft hij zijn bekendste werk Ich und Du. Levinas benadrukt ieders verantwoordelijkheid voor de ‘Ander’, inclusief de aanvaarding van het wezenlijk anders zijn.

Kunst brengt eveneens voortdurend ontmoetingen met een andere tijden, plaatsen en culturen. Zo kijken de Bijbelse figuren die Rembrandt etste ons aan vanuit hun perspectief en verwijst Armando’s schuldig landschap naar het nieuw ontstane landschap op de plek waar in het verleden Kamp Amersfoort lag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.